در ابتدای این اجلاس حجت الاسلام والمسلمین دکتر عباسی ضمن خوشامدگویی به رؤسای دانشگاهها، مراکز علمی و پژوهشکدههای استان قم و نیز مسئولان وزارت علوم و موسسه ISC، اظهار امیدواری کرد این اجلاسیه دستاوردهای بسیار خوبی را برای مراکز علمی استان به دنبال داشته باشد.
وی انقلاب اسلامی را داعیهدار ایجاد تمدن جدید الهی و انسانی در جهان دانست و ابراز داشت:امروز به تبع چندین قرن حاکمیت تمدن غربی، بشریت با مشکلات و چالشهای فراوانی روبروست و بسیاری از دلسوزان بشریت، به دنبال ارائه نسخه جدیدی به عنوان الگوی زندگی بشری و روابط بین المللی هستند.
رئیس جامعةالمصطفی ادامه داد: تنها پرچمدار این آرمان در جهان، انقلاب اسلامی است و تحقق این هدف نیازمند تلاش بسیار زیادی در عرصههای مختلف به ویژه دستیابی به پیشرفت، توسعه و مرجعیت علمی است که به عنوان پیش نیاز تحقق تمدن نوین اسلامی، توسط مراکز علمی و پژوهشی باید پیگیری شود.
وی با اشاره به روایتی از امیرالمومنین(علیه السلام)، خاطرنشان کرد: علم منشا قدرت و اقتدار است و هرکس بدان دست یافت این توانایی و تسلط را پیدا خواهد کرد و هرکس از آن محروم ماند، تحت سلطه دیگران قرار خواهد گرفت. البته این سلطه و اقتدار بر اساس نظام ارزشی اسلامی یک سلطه انسانی و در خدمت اهداف بشری است، نه سلطهای که به بهای غارت منابع و منافع دیگر ملتها تمام شود.
جت الاسلام والمسلمین دکتر عباسی در ادامه تصریح کرد: پیشگامان علم در عرصهی جهانی، قرنها از قدرت علمی خود برای تسلط بر سایر جوامع سود بردهاند و بشریت همچنان از تلخیهای دورهی استعمارگری آنها رنج میبرد و در حال حاضر نیز به اشکال جدید شاهد تسلط این قدرتهای استعماری هستیم.
وی دستیابی به مرجعیت علمی را ماموریت اصلی مراکز علمی و دانشگاهی کشور دانست و اظهار داشت: اگر بناست تمدن جدید مبتنی بر ارزش های الهی، اخلاقی و انسانی در برابر تمدنی ارائه شود که اساس خود را بر ارزشهای فردگرایی، سودجویی و لذتطلبی قرار داده است، چارهای جز آن نیست که انقلاب اسلامی که پرچمدار تمدن جدید برای بشریت است از لحاظ علمی به مرجعیت دست یابد.
رئیس جامعةالمصطفی با اشاره به پیشرفتهای علمی قابل توجه کشور در چند دهه اخیر، یادآور شد: به گواه مراجع علم سنجی جهان، توفیقات مراکز علمی ما بسیار چشمگیر است که نشان از ظرفیت عظیم علمی در کانون اندیشه تمدنی جدید یعنی جمهوری اسلامی ایران و دنیای اسلام دارد.
وی با تاکید بر ضرورت ایجاد سازوکارهای مناسب برای تقویت این حرکت علمی، ابراز داشت: بخشی از پیش نیازهای پیشرفت علمی، فعالیت مؤسسات و مراکز علم سنجی و پایش علم و اطلاعات و ارائه خدمات علمی به پژوهشگران و نیز ایجاد شبکههای علمی میان مراکز دانشگاهی و مساعدت به این حرکت علمی است. در این زمینه باید به سمت بومیسازی این مؤسسات حرکت کنیم که در کنار تقویت دیپلماسی علمی با دیگر مراکز علمی جهان، به سمت شبکهسازی میان مراکز علمی همسو پیش رویم.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر عباسی تأسیس مؤسسه ISC را از اقدامات شاخص صورت گرفته در این حوزه دانست و افزود: جامعةالمصطفی با توجه به چند دهه حضور بینالمللی، یک ظرفیت مهم برای مراکز علمی داخل و خارج از کشور به شمار میآید. المصطفی علاوه بر رسالت توسعه علوم اسلامی و انسانی، میتواند به عنوان ظرفیتی در خدمت سایر مراکز نیز قرار گیرد و در برقراری ارتباط با مراکز علمی عالم، نقش آفرین باشد.
آقای دکتر حدادی اصل قائم مقام وزیر علوم در این اجلاسیه با اشاره به فعالیت این معاونت در پنج محور ابراز داشت: در حوزه تبادل دانشجو، هم اکنون حدود ۱۰۸ هزار دانشجوی غیرایرانی در کشور مشغول به تحصیل هستند و تقریبا به همین میزان دانشجوی ایرانی در دانشگاه های خارج از کشور حضور دارند.
وی معاونت بین الملل وزارت علوم را متولی توسعه زبان فارسی دانست و اظهار داشت: اعزام استاد و برگزاری کرسیهای ایران شناسی و اسلام شناسی از اقدامات وزارت علوم در این حوزه است. اداره گسترش زبان فارسی، اسلام شناسی و ایران شناسی معاونت بین الملل وزارت علوم، آماده همکاری با مراکز علمی و دانشگاهی کشور در این عرصه است.
رئیس مرکز همکاریهای علمی بین المللی وزارت علوم محور سوم فعالیتهای این معاونت را عضویت در سازمان های بین المللی برشمرد و یادآور شد: وزارت علوم در هفتاد سازمان جهانی عضویت دارد اما همچنان به خوبی از توانمندی این سازمان ها استفاده نشده است و دانشگاه ها به ویژه در بخش خصوصی، می توانند از پتانسیل این سازمانها از جمله یونسکو بهره مند شوند.
وی محور بعدی را تعاملات علمی و تبادل استاد خواند و خاطرنشان کرد: وزارت علوم متولی تبادل استاد میان دانشگاههای داخلی و خارجی به شمار میآید. همچنین این وزارت عهدهدار اصلی حوزه تحقیقات و فناوری در کشور است و آماده همکاری با همه دانشگاهها در این حوزهها هستیم.
آقای دکتر حدادی،موضوع انتقال تکنولوژی را حوزه پنجم معاونت بین الملل وزارت علوم برشمرد و اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران پس از گذشت چهار دهه، امروز توفیقات فراوانی را در عرصه صادرات تکنولوژی ایفا مینماید و کشورهای بسیاری را تحت پوشش قرار میدهد.
قائم مقام وزیر علوم، در پایان با اشاره به همکاریهای علمی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای مختلف منطقه و جهان، تصریح کرد:علاوه بر کشورهایی همسو و همسایه، امروز در سراسر جهان کشورهای زیادی به دنبال بهره مندی از ظرفیت علمی و تحقیقاتی جمهوری اسلامی ایران هستند و امیدواریم دانشگاه های کشور در این عرصه بیش از گذشته فعال گردند.
پس سخنان قائم مقام وزیر علوم، آقای دکتر فاضل زاده، رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام(ISC) ضمن معرفی موسسه، درباره فعالیتها و دستاوردهای آن توضیحاتی را ارائه داد.
وی با بیان اینکه در حوزه علوم انسانی اسلامی ظرفیتهای بسیار بالایی در قم وجود دارد افزود: بر اساس شاخصهای موجود، هم در بخش رتبه بندیهای ملی و هم در بخش نشریات، استان قم یکی از استانهای پیشرو در موضوع (isc) است.
دکتر فاضل زاده گفت: با توجه به اینکه ایران به عنوان پایگاه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، سومین پایگاه و موسسه علم سنجی در جهان است؛ لازم است همه حوزویان و دانشگاهیان با اشتراک گذاشتن مطالب علمی خود در (isc) این جایگاه را حفظ و ارتقاء دهند.
وی همچنین با تشریح درگاه نخبگان و آینده سازان (دانا) اظهار داشت: شناسایی محققان و پژوهشگران ایرانی داخل کشور، ایجاد شبکه علمی – اجتماعی کشور های اسلامی، شناسایی محققان و پژوهشگران ایرانی خارج کشور، مرجعیت علمی و فناوری در سطح کشورهای اسلامی و ارتقاء دیپلماسی علمی-فناوری ما بین دانشمندان جهان اسلام از مهمترین اهداف راهاندازی این درگاه به شمار میآید.
در ادامه اجلاس که با حضور روسای حدود چهل مرکز علمی و دانشگاهی استان قم برگزار شد، حاضران درباره زمینههای همکاری با موسسه استنادی پایش علم و فناوری جهان اسلام به گفتوگو و تبادل نظر پرداختند.
در جلسه عصر امروز که با حضور حجتالاسلام والمسلمین دکتر عباسی، رئیس جامعةالمصطفی و دکتر فاضلزاده حقیقی، رئیس ISC برگزار شد، تفاهمنامه همکاری مشترک میان دو مجموعه امضا شد.
همچنین در ادامه این جلسه که با حضور شماری از معاونان و مسئولان المصطفی و ISC تشکیل شد، دو طرف درباره نحوه پیگیری زمینههای همکاری به گفتوگو پرداختند.
Δ