کارشناسان این نشست علمی آقایان سید عزت الله احمدی و منیر احمد استانکزی و آقای لایق فرهمند دبیر علمی بودند.
در ابتدا پس از تلاوت آیات از کلام الله مجید دبیر علمی نشست راجع به قیام امام حسین(علیه السلام) و اهمیت و ضرورت شناخت ابعاد آن مقدمه ای ارائه نمودند و یکی از راه های شناخت آن را واکاوی دیدگاه و نظریات اندیشمندان اسلامی دانستند و به همین منظور فلسفه تشکیل این نشست را یاد آور شدند.
در ادامه آقای احمدی به دیدگاه اندیشمندان مثل محمد عبده، رشید رضا، طه حسین و حسن حنفی اشاره نمودند و یادآور شدند که از منظر این اندیشمندان قیام امام حسین(علیه السلام) بر اساس آگاهی دینی و انجام مسئولیت و وظیفه شرعی صورت گرفته است. و آن را بعنوان الگویی برای رهایی از ظلم و استبداد و رسیدن به آزادی و سعادت معرفی نموده اند.
سپس آقای احمدی به دیدگاه اندیشمندان شبه قاره از جمله دیدگاه سیداحمدخان و علامه اقبال لاهوری و ابو الاعلی مودودی راجع به قیام امام حسین(علیه السلام) اشاره نمود. پس از آن به دیدگاه اندیشمندانی مثل علامه طباطبائی، مرتضی مطهری، آیت الله جوادی آملی، سید جمال الدین افغانی، و شهید علامه سید اسماعیل بلخی اشاره نموده دیدگاه هریک از این اندیشمندان اسلامی را راجع به قیام امام حسین(علیه السلام) تشریح شد.
در ادامه مولوی استانکزی نیز با اشاره به واقعه عاشورا در منابع اهل سنت و احترام و جایگاه ارزشمندی که امام حسین(علیه السلام) دارد به ابعاد واقعه عاشورا اشاره نمودند و آن را به عنوان یک رخداد تلخ و ناگواری یاد کرد.
وی در عین حال نگاه عارفانه و توکلی که امام حسین(علیه السلام) به خداوند دارد را نشانه ایمان و شجاعت و پایداری آن حضرت دانست.
مولوی استانکزی در ادامه به این نکته یاد آور شد که واقعه عاشورا در اکثر کتب و منابع اهل سنت نیز آمده است با استناد به حدیث شریف نبوی از سنن ترمذی اشاره نمودند که پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) در هنگام تولد آن حضرت اشاره به ماجرای کربلای امام حسین(علیه السلام) داشته و این واقعه را مطرح کرده اند.
وی به این نکته تأکید داشتند که از منظر علمای اهل سنت قیام امام حسین(علیه السلام) برای حق طلبی بوده همچنان ایشان قیام امام حسین(علیه السلام) را برای حفظ دین از انحراف دانسته گفتند که امروزه هر ملت و جامعه ای که خواهان رسیدن به این اهداف باشند تنها راه رسیدن شان اقتدا و پیروی کردن از امام حسین(علیه السلام) و راه ایشان است.
Δ