پیش‌نشست علمی «ما و غرب» در تانزانیا

پیش‌نشست علمی با عنوان «ما و غرب» در مجتمع آموزشی جامعه‌المصطفی در کشور تانزانیا با حضور جمعی از اندیشمندان شیعه و اهل‌سنت، اساتید حوزه و دانشگاه و طلاب علوم دینی برگزار شد.

این همایش در محورهای “چیستی تمدن غرب و بایسته‌های شناخت آن، راهبردها، راهکارها و ابزارهای سلطه غرب بر جهان و کشورهای استعمارگر، پیشینه استعماری آنها و مناطق تحت سلطه” برگزار گردید.

در آغاز این نشست، حجت‌الاسلام والمسلمین علی تقوی، نماینده منطقه‌ای جامعه‌المصطفی در تانزانیا، ضمن تبیین اهداف برگزاری این سلسله نشست‌ها، بر ضرورت گشودن افق گفت‌وگوی عالمانه، عمیق و تمدنی درباره نسبت ما با تمدن غرب تأکید کرد.

وی تصریح نمود که این نشست‌ها بر اساس اندیشه‌های راهبردی رهبر معظم انقلاب اسلامی در موضوع تمدن نوین اسلامی طراحی شده و سه محور اصلی را دنبال می‌کند: ۱. شناخت لایه‌های معرفتی و هویتی تمدن غرب؛ بدون درک مبانی فکری و فلسفی تمدن غرب، مواجهه ما با آن به سطح تکنیک، سیاست و ظواهر تمدنی محدود خواهد ماند و منجر به درک ناقص و رفتار واکنشی می‌شود. ۲. تبیین منطق مواجهه فعال و نقادانه؛ این مواجهه نه به معنای انفعال و غرب‌زدگی است و نه نفی هیجانی و شعاری؛ بلکه تلاشی است برای خودآگاهی تمدنی، بازخوانی هویت اسلامی و بازیابی ظرفیت‌های درونی جهان اسلام. ۳. هم‌افزایی فکری میان نخبگان حوزه و دانشگاه.

هدف این نشست، فراهم‌سازی زمینه‌ای برای تولید گفتمان تمدنی مشترک و نقشه‌راه فکری میان عالمان و اندیشمندان است؛ چرا که از منظر حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای، تنها در پرتو چنین خودآگاهی جمعی است که می‌توان الگوی معنوی و بدیل اسلامی را در برابر تمدن مادی غرب ارائه و تثبیت کرد.

در پایان نشست، برگزارکنندگان ابراز امیدواری کردند که این جلسه، آغازی برای فصل جدیدی از تولید فکر تمدنی و ادبیات نوین اسلامی در قاره آفریقا باشد و زمینه‌ساز نشست‌های تخصصی بعدی در این حوزه گردد.