نشست علمی جایگاه وحدت و همگرایی مسلمانان در شکل گیری تمدن نوین اسلامی در حوزه حقوق بشر

در راستای سلسله پیش نشست‌های پنجمین کنفرانس بین المللی حقوق بشر آمریکایی از دیدگاه مقام معظم رهبری، نشست علمی " جایگاه وحدت و همگرایی مسلمانان در شکل گیری تمدن نوین اسلامی در حوزه حقوق بشر " برگزار گردید.

در این نشست که سه شنبه ۲۵ بهمن ماه در محل سالن همایش های امام خمینی و با حضور اساتید و دانش پژوهان جامعه المصطفی العالمیه نمایندگی گلستان برگزار گردید، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به ایراد سخن پرداخت.

وی در این نشست شناخت مفهوم عدالت را پیش نیاز مفاهیمی چون حقوق بشر ، تمدن و گفتمان بین ملل و نحل دانست و عنوان کرد : اساس و شالوده هر تمدنی بر مبنای رعایت عدالت و اعطاء حق هر ذی حقی است تا امورات آن جامعه بسامان و زمینه رشد و تعالی محقق گردد.

سخنران نشست در تبیین مفهوم عدالت ، با اشاره به سخن مشهور ” تعرف الاشیاء باضدادها” عدالت را متضاد ظلم دانست و عنوان کرد : عدالت که در فارسی دادگری نامیده می شود ، ضد بیداد و ظلم است ؛ و ظلم را در لغت “اخذ حق الغیر عدوانا” معنا کرده اند.

دکتر شهریاری در خصوص ابتنای نظام های حقوقی دنیا ، دو زمینه انسان محوری و خدا محوری را مبنای شکل گیری نظام های حقوقی عنوان کرد و به تبیین برخی از مولفه های آن گرداخت.

وی اظهار داشت : باستناد آیه ی شریفه “ولله ملک السموات و االارض” معیار حق و متعلقات آن نظیر حقوق بشر ، اراده خدای متعال است و می بایست حقوق انسان را بر این مبنا تعریف نمود.

دکتر شهریاری حقوق و تکالیف را دو رکن اساسی در شناخت مسئله حقوق بشر دانست که خلق آن چه بر اثر تکوین و چه بر اثر تشریع می بایست بصورت نظام مند در جامعه مورد توجه قرار گیرد.

وی دیدگاه انسان محور در غرب را زمینه ساز بسیار یاز مشکلات دانست و افزود : در دنیای غرب انسان را محور همه حقایق قرار داده ان و این در حالی است که واقعیت و حقیقت آدمی فنا پذیر و متزلزل است و هیچ درس اخلاقی از توجه به هیچ بودن آدمی اثر گذار تر نمی باشد.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در پایان آزادی اندیشه و مذهب در ایران را نمونه توجه به حقوق بشر دانست و عنوان کرد : ادیان و مذاهب در جمهوری اسلامی از آزادی برخوردارند و از جمله حقوق افراد زیست شرعی بر مبنای اجتهاد های مختلف است.