آقای محمد محسنی دانشجوی دکتری علوم سیاسی در رابطه با مولفه های دولت مطلوب در افغانستان، اظهار داشت: در صورتی می توانیم از یک دولت مطلوب در افغانستان سخن بگوییم که از چند مولفه مهم بر خوردار باشد:حاکمیت قانون، احترام به اراده مردم، آزادی در عرصه های مختلف، تفکیک قوا، عدالت اجتماعی، رشدعلمی، رشد اقتصادی. این ها مهمترین مولفه های یک نظام سیاسی مطلوب در افغانستان است که به لحاظ دینی نیز بسیاری از این مؤلفه ها پذیرفته شده است.
آقای محمد حسن محقق، دانشجوی دکتری علوم سیاسی دومین سخنران این نشست در رابطه با مبانی نظام سیاسی مطلوب در افغانستان یادآور شد: در جامعه افغانستان زمانی می توانیم از یک نظام سیاسی مطلوب سخن بگوییم که نظام سیاسی با اعتقادات و باورهای مردم همخوانی داشته باشد و با توجه به این مسئله می توان، حاکمیت خداوند، علم و تخصص، عقلانیت سیاسی، عدالت اجتماعی، استقلال سیاسی و آزادی در عرصه های مختلف را به عنوان مهمترین مبانی نظام سیاسی مطلوب در افغانستان بر شمرد.
آقای محمد مهدی صادقی دانشجوی دکتری علوم سیاسی سومین نظریه پرداز این نشست علمی به راهکارهای رسیدن به نظام سیاسی مطلوب پرداخت و نظام سیاسی فدرالی را به عنوان یک نظام سیاسی مطلوب مطرح کرد و چند راهکار نیز برای تحقق آن بیان داشت.
وی در پایان، راهکار نظامی را نیز به عنوان یک گزینه پنجم مطرح نمود و تصریح کرد: گروه حاکم با اقداماتی که انجام می دهند اگر در مسیر اصلاح قدم بر ندارند و تن به یک نظام مطلوب ندهند مردم افغانستان مجبور به تشکیل جبهههای مقاومت مبارزه مسلحانه خواهند شد.
با ضمن احترام به زحمت و مدیریت دوستان علوم سیاسی و به ویژه مدرسه حقوق و علوم سیاسی، راجع به اظهار نظر آقای صادقی سومین سخنران این نشست عرض کنم که اولا نوشداروی بعد مرگ سهراب چاره ساز نیست. نظام فدرالی در افغانستان در طول بیست سال فقط طرفدار جدی داشت که آقای لطیف پدرام از برادران تاجیک تبار و نماینده پارلمان افغانستان بود. آقای صادقی به چه دلیلی تازه به این نتیجه رسیده که راه حل نظام افغانستان فدرالی شدن است چرا در طی بیست سال کنار آقای پدرام کسی ایستاد نشد؟ اگر ایشان به متمرکز بودن قدرت در ید پشتون ها انتقاد دارد، چیزی تازه ای نیست در طی بیست سال جمهوریت هم قدرت متمرکز بدست پشتون بود. و کسی امثال آقای صادقی تلاشی کرده اند؟ و نظر بعدی ایشان که تهدید به جنگ باشه، ساده لوحانه است. مردم افغانستان از جنگ خسته است و گزینه بدیل نظامی که بتواند در مقابل طالبان بجنگد وجود ندارد. و کشورهای خارجی فعلا برنامه ای برای مقابله با طالبان را ندارند. با عرض حرمت.
Δ