نشست خبری و آیین رونمایی از پوستر همایش حکیم فارابی

نشست خبری همایش بین المللی حکیم فارابی و آیین رونمایی از پوستر همایش در مجتمع جامع امام خمینی(قدس سره) برگزار شد.

حجت الاسلام والمسلمین زهادت، رئیس مجتمع آموزش عالی حکمت و مطالعات ادیان در ابتدای این نشست ضمن عرض تسلیت به مناسبت فرارسیدن ماه محرم و ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین(علیه السلام) و تشکر از دست اندرکاران برگزاری همایش حکیم فارابی، دقایقی پیرامون اهمیت برگزاری این همایش مطالبی را بیان نمود.

در ادامه حجت الاسلام والمسلمین دکتر گرجیان، دبیر علمی همایش حکیم فارابی با اشاره به شروع ایده برگزاری این همایش از زمان دیدار رئیس جمهور قزاقستان بارهبر معظم انقلاب، اظهار داشت: در این دیدار تاکید شد با توجه به آثار متعدد و چندجانبه بودن حکیم فارابی، می توان یک تفاهم سیاسی، اجتماعی و دینی را در جهان اسلام به ویژه منطقه آسیای مرکزی حول این شخصیت داشته باشیم.

وی ادامه داد: فارابی کشورهای متعددی را زیرپا گذاشت تا خرمن علمی خود را بیش از پیش نماید. وی در سال ۲۵۸ قمری دیده به جهان گشود و بیشتر عمر خود را در دوران غیبت صغری حضرت ولی عصر(عج الله تعالی فرجه) گذراند.

دبیر همایش علمی حکیم فارابی در ادامه توضیحاتی درباره زندگی وی ارائه نمود و گفت: این شخصیت بزرگ، در حوزه های متعدد همچون ریاضیات و موسیقی، حکمت، متافیزیک و ماوراءالطبیعه، سیاست وجامعه شناسی سیاسی و منطق دارای نوآوری های جدی است.

وی افکار فلسفی حکیم فارابی را امتداد فیلسوفانی همچون ارسطو، افلاطون و فلوطین دانست و وارد نمودن آموزه های عرفانی در فلسفه را از ویژگی های علمی وی برشمرد و یادآور شد: بسیاری از اندیشمندان عصر حاضر جامعه شناسی سیاسی متاثر از فارابی هستند و بیش از دویست رساله مقطع دکتری و فوق دکتری کشور به این شخصیت اختصاص یافته است.

حجت الاسلام والمسلمین گرجیان، با اشاره به آثار ارزشمند فارابی در حوزه فلسفه عرفانی، خاطرنشان کرد: بسیاری از آثار این دانشمند مسلمان در قرون وسطی به زبان های مختلف ترجمه و به عنوان متن درسی در کشورهای اروپایی و غیر آن تدریس می شده است. جامعه شناسی سیاسی امروز با رویکرد وحیانی را می توان متاثر از افکار حکیم فارابی دانست.

وی در ادامه با اشاره به برگزاری پیش نشست های متعدد علمی این همایش در داخل و خارج از کشور، ابراز داشت: بسیاری از شخصیت های سترگ علمی در تماس با مسئولان همایش آمادگی خود را برای همکاری در این همایش اعلام کردند. مراکزی همچون پژوهشگاه فلسفه ایران، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، حوزه علمیه، مجمع عالی حکمت اسلامی، دانشکده علامه طباطبایی و … نیز از جمله مراکز علمی داخلی هستند که در این همایش مشارکت خواهند نمود.

مدیرگروه عرفان مجتمع آموزش عالی حکمت و مطالعات ادیان در پایان تصریح کرد: امیدواریم این همایش بین المللی مورد رضایت خدای متعال و مقام معظم رهبری باشد و گامی در جهت تقریب کشورهای اسلامی و ارتقای رویکرد جامعه علمی با استفاده از آموزه های ایشان در حوزه عقل و وحی برداریم.

ضرورت توجه جدی به حکمت و عقلانیت در جهان اسلام

در ادامه حجت الاسلام والمسلمین محسنی، نماینده جامعةالمصطفی در آسیای مرکزی و مسئول بخش بین الملل همایش طی سخنانی یادآور شد: حکیم فارابی یک شخصیت بین المللی در جهان اسلام است و دارای ظرفیت فراوانی برای ارتقای روابط میان کشورهای منطقه به شمار می آید.

وی با تاکید بر ضرورت توجه جدی به حکمت و عقلانیت در جهان اسلام، تاکید کرد: این نگاه در برابر رویکردهای سلفی گری و تکفیری باید برجسته گردد. همایش حکیم فارابی در حوزه حکمت و نظر است و می تواند مبنای گفتمان ما در منطقه به ویژه در حوزه کشورهای آسیای مرکزی قرار گیرد.

نماینده جامعةالمصطفی با اشاره به استقبال دانشگاه قزاقستان برای همکاری در این همایش، اذعان داشت: امیدواریم همایش در سطح بالای بین المللی برگزار شود و به این منظور پیش نشست هایی نیز در داخل و خارج از کشور تدارک دیده شده است که زمان و نحوه برگزاری آن در کارگروه های همایش نهایی خواهد شد.

انتشار پوستر همایش به پنج زبان

حجت الاسلام و المسلمین آذریان، دبیراجرایی همایش بین المللی حکیم فارابی نیز در سخنان خود به نقش جدی اصحاب رسانه در آگاهی بخشی و معرفت افزایی در جهت تقویت و ترویج پیام های این همایش بین المللی در بسترهای مختلف رسانه ای تاکید کرد و گفت: در راستای تاکیدات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در گسترش ارتباط علمی، فرهنگی، اجتماعی و مردمی میان ایران و جهان اسلام بر محوریت حکیم فارابی به ویژه در منطقه آسیای مرکزی، همایش بین المللی حکیم فارابی در شورای پژوهش المصطفی تصویب و در پایگاه استنادی جهان اسلام ثبت شد.

وی ادامه داد: پوستر همایش به پنج زبان فارسی، عربی، انگلیسی، روسی و ترکی استانبولی آماده شده است و برآنیم از ظرفیت حدود هفتاد نمایندگی المصطفی در عرصه بین الملل در این همایش استفاده نماییم و از مراکز علمی و دانشگاهی این کشورها بهره ببریم.

معاون پژوهش مجتمع آموزش عالی حکمت و مطالعات ادیان در ادامه اظهار داشت: اعضای شورای سیاست گذاری همایش را حضرات آیات دکتر عباسی، اعرافی، محسن قمی، اراکی، رمضانی، فیاضی و حجج اسلام والمسلمین واعظی، ایمانی پور، خسروپناه، شهریاری، دیرباز و گرجیان تشکیل می دهند که بیانگر اهمیت این همایش است.

وی با اشاره به استفاده از ظرفیت نهادهای همکار داخلی و بین المللی در همایش حکیم فارابی، خاطرنشان کرد: در کمیته علمی همایش حدود ۴۰ نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه های مختلف کشور عضویت دارند و از حدود ۱۸ کشور نیز آمادگی خود را برای همکاری در این همایش اعلام کردند.

حجت الاسلام والمسلمین آذریان مهلت ارسال چکیده آثار به همایش را تا ۲۰ اسفند سال جاری اعلام نمود و گفت: پژوهشگران و محققان تا ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ برای ارسال اصل مقالات به سامانه همایش حکیم فارابی فرصت دارند و اختتامیه همایش نیز طی روزهای ۲۸ و ۲۹ آبان ۱۴۰۴ همزمان با سالروز حکیم فارابی در قم و تهران برگزار خواهد شد.

شایان ذکر است در ادامه این نشست از پوستر همایش بین المللی حکیم فارابی با عنوان «جایگاه فارابی در توسعه حکمت نظری و عملی» رونمایی شد.

مشاهده گزارش تصویری