آیت الله دکتر عباسی با خوشامدگویی به میهمانان حاضر در جلسه، به معرفی جامعةالمصطفی العالمیه پرداخت و خاطرنشان کرد: جامعةالمصطفی یک دانشگاه بین المللی علوم اسلامی است که عضویت اتحادیه های معتبر دانشگاهی جهان را در اختیار دارد.
وی با تاکید بر ارائه دویست رشته، گرایش و مقطع در سه محور علوم اسلامی، علوم انسانی اسلامی و زبان، ادبیات و فرهنگ شناسی، اظهار داشت: رشته های علوم انسانی المصطفی با نگاه دینی عرضه می شود که می تواند فصل مشترکی با مراکز علمی مسیحیت باشد. علوم انسانی، علوم مبتنی بر مبانی و پیش فرض ها هستند و نگاه الهی به انسان، جهان و معرفت در این علوم موثر است و معتقدیم علوم انسانی می تواند بر مبنای الهی و دینی تنظیم گردد.
رئیس المصطفی با اشاره به ارائه بیش از ۲۲ زبان در مجتمع آموزش عالي زبان، ادبیات و فرهنگ شناسی جامعةالمصطفی، یادآور شد: نمایندگی های جامعةالمصطفی در شهرهای مختلف ایران و کشورهای مختلف جهان، میزبان ده ها هزار فراگیر از بیش از ۱۳۵ ملیت مختلف بوده و علاوه بر پیروان مکتب اهل بیت(علیهم السلام)، امکان تحصیل پیروان سایر مذاهب اسلامی و دیگر ادیان نیز در واحدهای المصطفی فراهم است.
وی با ابراز آمادگی المصطفی برای گسترش همکاری های علمی و آموزشی با دانشگاه های علوم دینی مسیحیت، ابراز داشت: علاوه بر آموزش های حضوری، دانشگاه مجازی المصطفی نیز امکان تحصیل غیرحضوری برای علاقه مندان از هر دین و مذهبی را فراهم نموده است و رشته های منتخب به هشت زبان تا مقطع کارشناسی ارشد توسط این دانشگاه ارائه می شود.
آیت الله دکتر عباسی، با اشاره به ارائه آموزش های کوتاه مدت و فرصت های مطالعاتی توسط جامعةالمصطفی به پژوهشگران، دانشجویان و اساتید دانشگاه های سراسر عالم، اظهار داشت: المصطفی با دانشگاه ها و مراکز مختلف دینی جهان از جمله دانشگاه بخارست، کلیسای ارتدوکس رومانی، دانشگاه یونن چین و… قراردادهای همکاری به امضاء رسانده است و علاوه بر تبادلات دانشگاهی، سالانه سمینارها و رویدادهای علمی و فرهنگی مشترک را برگزار می نماید.
وی در ادامه جایگاه دین در تحولات اجتماعی را دغدغه مشترک همه ادیان الهی خواند و تصریح کرد: بر اساس گفتمان سکولاریسم، دین جایگاهی در معادلات اجتماعی نداشته و باید از صحنه اجتماع کنار گذاشته شود؛ اما علمای ادیان الهی معتقدند معارف و تعلیمات دینی باید در متن جامعه نقش آفرین باشند. از منظر اسلام، بخش زیادی از مناسک عبادی همچون فریضه حج، ابعاد اجتماعی و سیاسی داشته و نمی تواند بدون کنشگری اجتماعی صورت پذیرد.
رئیس جامعةالمصطفی سفارش اسلام برای اجتماع سالانه مسلمانان در مناسک حج جهت بررسی و تامین منافع مسلمانان را شاهدی بر ابعاد سیاسی و اجتماعی دین اسلام برشمرد و تاکید کرد: متدینین به ویژه روحانیون وظیفه دارند در دنیایی که عده ای تصمیم بر روا داشتن ظلم و ستم بر ملت ها دارند، در کنار مظلومان قرار گیرند و نمی توانند نسبت به این مسائل بی تفاوت باشند. قرآن کریم می فرماید هدف بعثت انبیاء، برقراری عدالت اجتماعی است و روحانیون و مراکز دینی نمی توانند از کنار ظلم به راحتی عبور نمایند.
وی با اشاره به وقوع یک نسل کشی آشکار در فلسطین اشغالی در برابر دیدگان عالم، خاطرنشان کرد: این جنایات به ویژه طی یک سال و چند ماه گذشته با حمایت همه جانبه برخی قدرت های غربی در حال رخ دادن است و روا نیست انسان های آزاده و پیروان ادیان الهی نسبت به این حوادث دردناک سکوت اختیار نمایند.
عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: طی سال های گذشته در برخی حوادث جهانی از جمله نهضت های رهایی بخش امریکای جنوبی شاهد بودیم نهادهای دینی مسیحیت در کنار آزادی خواهان قرار گرفتند و به نقش ذاتی خود عمل نمودند. ما معتقدیم امروز نیز شخصیت های دینی باید به رسالت تاریخی خود عمل نمایند و در کنار مظلومان در برابر قدرت های زورگو بایستند.
رئیس جامعةالمصطفی یادآور شد: روش امپریالیسم برای سلطه بر کشورها، همواره از طریق اختلاف افکنی میان ملت ها بوده است و برخی تقسیماتی که امروز در منطقه غرب آسیا رخ داده، نتیجه همین سیاست های تفرقه افکنانه است. از خدا می خواهیم با همبستگی و دعای همه مومنان، ظلم و بی عدالتی در عالم ریشه کن و عدالت و برادری در جهان حکمفرما گردد.
آیت الله دکتر عباسی در پایان با ابراز خرسندی از ایستادگی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال روسیه در برابر جبهه استکبار و قدرت های سلطه گر، ابراز داشت: امیدواریم مراکز دینی ما نیز با شناخت بیشتر نسبت به یکدیگر، بتوانند با گسترش همکاری های دو جانبه، به وظایف و نقش خود به شکل بهتری عمل نمایند.
در ادامه این دیدار، پدر نیکیتا، از مدیران حوزه علمیه کازان، ضمن ابراز خرسندی از دیدار با آیت الله دکتر عباسی و آشنایی با جامعةالمصطفی، خاطرنشان کرد: این هیئت از سوی رئیس کمیسیون ایران و روسیه در امور دینی و رئیس مرکز استراتژیک جهان اسلام روسیه در قم حضور یافته است و بسیار از استقبال گرم و میزبانی صمیمانه صورت گرفته شما تقدیر و تشکر می نماییم.
وی بازدید از مراکز جامعةالمصطفی را بسیار ارزشمند خواند و گفت: در این بازدیدها گفت وگوهای دوجانبه بسیار مناسبی شکل گرفت که می تواند زمینه گسترش همکاری های علمی مشترک در آینده به ویژه در حوزه گفتگوی ادیان را فراهم آورد.
پدر نیکیتا در ادامه به معرفی حوزه علمیه ارتدوکس کازان پرداخت و یادآور شد: این حوزه علمیه از لحاظ فعالیت های خود جایگاه سوم در روسیه را در اختیار دارد و ویژگی اصلی آن، مطالعات اسلام شناسی است که در سطح کارشناسی در این حوزه علمیه ارائه می شود.
وی با اعلام آمادگی برای امضای توافق نامه همکاری علمی با جامعةالمصطفی، اظهار داشت:حوزه علمیه ارتدوکس کازان از این همکاری علمی استقبال می نماید و این آمادگی وجود دارد با تحکیم ارتباطات در زمینه های مختلف از جمله تبادل استاد و دانشجو، مبادلات علمی، برگزاری سمینارهای مشترک و سایر زمینه ها، گام های خوبی برداریم.
پدر نیکیتا با تایید سخنان رئیس جامعةالمصطفی در زمینه وظایف مشترک اجتماعی علمای ادیان، خاطرنشان کرد: یکی از بدترین ظلم های تاریخی در ابتدای قرن بیستم با پدید آمدن یک ایدئولوژی علیه مسیحیت ارتدوکس و به طور کلی پیروان همه ادیان در روسیه روا داشته شد که هیچ جایگاهی برای دین قائل نبود و دین به صورت کلی از متن جامعه کنار رفت. در سال ۱۹۱۷، افرادی کاملا بی دین یک حکومت ضددینی را بر روسیه حاکم ساختند و به شدت با همه مظاهر دینی مقابله کردند. حدود سی سال یک خاموشی کامل دینی در سراسر کشور حکمفرما بود و صدها هزار نفر در این رویدادها کشته شدند و تا ابتدای جنگ جهانی دوم و سقوط کمونیسم، این وضعیت ادامه یافت.
وی کلیسای ارتدوکس روسیه را حامی مظلومان در برابر ستمکاران خواند و گفت: در موضوع فلسطین نیز کلیسای ارتدوکس روسیه ساکت نبود و در واکنش به خشونت های رخ داده در غزه، بارها اعتراضات از طریق مختلف صورت گرفت. در مسئله اوکراین نیز متاسفانه تعداد زیادی از مسیحیان ارتدوکس تنها به دلیل مذهب خود مورد بی مهری قرار گرفتند. مردم روسیه و اوکراین یک ملت واحد هستند و عوامل خارجی میان این دو برادر اختلاف و جدایی ایجاد کردند. ما در مراسمات مذهبی خود همواره برای توقف این جنگ مخرب و حاکمیت صلح در تمام جهان دعا می نماییم.
پدر نیکیتا با تاکید بر نقش اتحادیه اروپا و ایالات متحده امریکا در شعله ور ساختن آتش جنگ در منطقه، ابراز داشت: سکوت مطلق جهانی در برابر رویدادهایی که امروز با آن مواجه هستیم در راستای اهداف غرب برای تضعیف و نابودی ملت های منطقه ما صورت می پذیرد و نمایندگان ادیان مختلف در شورای دینی روسیه، بارها این اقدامات را به شدت محکوم نموده اند. بنابراین نقاط مشترک فراوانی میان ما و شما وجود دارد و امیدواریم در آینده شاهد همکاری گسترده دو جانبه باشیم.
Δ