بررسی موج کره‌ای؛ از خاکستر جنگ تا طلوع کیم ته‌جونگ

پنجاه و پنجمین پیش نشست همایش بین المللی مناسبات زبانی، فرهنگی و تمدنی ایران با شرق آسیا با موضوع: "بررسی موج کره‌ای؛ از خاکستر جنگ تا طلوع کیم ته‌جونگ" به زبان فارسی و کره ای برگزار شد.

این نشست که با محوریت بررسی تاریخی و فرهنگی کره جنوبی، از دوران پیش از استعمار تا ظهور موج کره‌ای (کره‌ویو) و به دبیری استاد سید مهدی حسینی، استاد گروه فرهنگ و زبان کره ای، برگزار شد در دو بخش اصلی ارائه گردید.

در ابتدا استاد حسن زاده، ارائه ‌دهنده اول این نشست، مطالب خود را با عناوین زیر توضیح و تبیین کرد:

۱٫ کره قبل از استعمار: اشاره به تاریخ کهن کره و هویت مستقل فرهنگی آن پیش از قرن بیستم.تأکید بر ساختار اجتماعی و اقتصادی سنتی کره تحت حکومت سلسله چوسان

۲٫ استعمار ژاپن (۱۹۱۰–۱۹۴۵) و قیام مارس ۱۹۱۹: اشغال کره توسط ژاپن و سیاست‌های سرکوبگرانه از جمله ممنوعیت زبان و فرهنگ کره‌ای.

– قیام اول مارس ۱۹۱۹ به عنوان نماد مقاومت مردمی و سرکوب خونین آن

۳. تأثیر جنگ‌های جهانی بر کره: تقسیم کره پس از جنگ جهانی دوم به دو منطقه تحت نفوذ آمریکا و شوروی.

– بررسی اجمالی عوامل جنگ‌های جهانی و پیامدهای آن بر شبه‌جزیره کره

۴. استعمار غیرمستقیم آمریکا(۱۹۴۵–۱۹۴۸): انتقاد از نقش آمریکا در روی کار آوردن نخبگان وابسته به ژاپن برای اداره کره.

– شکل‌گیری اختلافات ایدئولوژیک و زمینه‌سازی برای تقسیم کره

۵. جمهوری اول و جنگ کره(۱۹۵۰–۱۹۵۳) : حکومت سینگمان ری و فساد گسترده در سیستم سیاسی.

– جنگ کره با حمایت چین (مائو) و شوروی (استالین) از کره شمالی و پیامدهای ویرانگر آن.

۶. دیکتاتوری پارک چونگ‌هی (۱۹۶۱–۱۹۷۹) و معجزه رودخانه هان: کودتای ۱۹۶۱ و سرکوب آزادی‌های سیاسی در مقابل توسعه اقتصادی.

– برنامه‌ریزی متمرکز صنعتی و رشد سریع اقتصاد کره با حمایت دولت. – تناقض بین پیشرفت اقتصادی و نقض حقوق بشر.

۷. ترور پارک چونگ‌هی و بهار کوتاه دموکراسی: ترور پارک در ۱۹۷۹ توسط رئیس اطلاعات کره و پایان حکومت ۱۸ ساله و دوره گذار دموکراتیک و ناامیدی مردم از بی‌ثباتی اقتصادی و سیاسی.

۸. کودتا و قیام گوانگجو (۱۹۸۰): کودتای چون دوو‌هوان و کشتار معترضان در گوانگجو.

– آغاز حرکت‌های مردمی برای دموکراسی در دهه ۱۹۸۰.

۹. گذار تدریجی به دموکراسی: اصلاحات سیاسی در دهه ۱۹۹۰ و کاهش نقش نظامیان در حکومت.

در بخش دوم، حجت الاسلام و المسلمین محمد زاده، ارائه دهنده دوم این نشست، در بررسی این بخش از تاریخ کره، عناوین و مطالب زیر را بیان کرد و آن ها را مورد بررسی قرار داد:

– طلوع کیم ته‌جونگ و موج کره‌ای

– تحلیل سیاست‌های کیم ته‌جونگ (رئیس‌جمهور ۱۹۹۸–۲۰۰۳) در تقویت صنایع فرهنگی ؛ در این بخش حجت الاسلام محمد زاده به هشت مرحله شکل گیری موج کره ای پرداختند و به حمایت های دولتی و حکومتی نسبت به موج کره ای اشاره کردند

– معرفی شین هالیو (موج کره‌ای جدید) به عنوان ابزار دیپلماسی نرم و صادرات فرهنگی ؛ بعد از موج کره ای اولیه، به موج کره ای جدید می رسیم که نسبت به موج کره ای سابق، ابعاد گسترده تر و دقیق تر و فراگیرتری دارد.
ایشان فرمودند که موج کره ای، در واقع سوار شدن اقتصاد بر فرهنگ است که مورد تأکید کیم ته جونگ و مسئولین آن زمان بوده است. – در قسمتی از بحث بر نقش ایدئولوژی «هالیو» در بازتعریف هویت کره‌ای پس از بحران‌های تاریخی تأکید کردند.

– در دوره کرونا موج کره ای چالشی را تجربه کرد اما برای مجازی شدن فعالیت ها مورد حمایت مسئولین قرار گرفت و در سال های ۲۰۱۹ – ۲۰۲۳ به اوج خود رسید.

در پایان، استاد حسن‌زاده:، تاریخ کره را نمونه‌ای از مقاومت و تناقض میان توسعه و دموکراسی برشمرد و استاد محمدزاده نیز موج کره‌ای را محصول هوشمندانه سیاست‌گذاری فرهنگی برای جبران بی‌هویتی تاریخی دانست.

این جلسه با پرسش و پاسخ حضار درباره تأثیرات موج کره‌ای بر ایران و جهان به پایان رسید.