حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا صالح در ايام شهادت امام جعفر صادق عليه السلام عنوان کرد یکی از وظایف طلاب جامعة المصطفی این است که با زندگی، سخنان و سیره معصومین (علیهم السلام) آشنایی عمیق وکامل داشته باشند .
وی افزود: طلاب باید پیشگام در معرفی اندیشه های ناب وآموزه های امام صادق (علیه السلام) به جهان بشریت باشند.
حجتالاسلام والمسلمین صالح با اشاره به اينكه اندیشه و سخنان امام صادق علیه السلام سرمنشا ایجاد یک تحول در زندگی اخلاقی عبادی، معنوی، خانوادگی، اجتماعی و سیاسی انسان می شود افزود : مجموعه تعاليم اسلام و آموزه های قرآن و ائمه اطهار علیه السلام برای تربیت و تنظیم حیات فردی و اجتماعی بشر و مهندسی روابط مطلوب بین آحاد جوامع انسانی ايجاد شده است در نتیجه اگر این دستورات و اصول، رعایت نشود، حیات اجتماعی دچار اختلال میشود.
رئیس نمایندگی المصطفی در خراسان در ادامه بحث با اشاره به اينكه یکی از اصول برجسته در اندیشه امام صادق عليه السلام به عنوان یک نظریه مهم تربيتي، نظریه مهرورزی می باشد .
وی اظهار نمود: درحقیقت، مهرورزی ، محبت و دوری از کینه ورزی، درختی است که میوه های آن فضائل و ارزشهای اخلاقی وانسانی است .
عضو هیئتعلمی جامعه المصطفی در ادامه با بیان این که در كتاب خصال شيخ صدوق روايتي از امام صادق (ع) آمده است «هَلِ الدّینُ إلَّا الحُبُّ؟» یعنی آیا دین غیر از محبت است اظهار داشت: بر این اساس محور اساسی تمام دين اسلام محبت است.
رئیس نمایندگی المصطفی در خراسان ضمن تبیین و توجه مؤلفههای مهرورزي تأکید کرد و ابراز داشت: این آموزه امام صادق علیه السلام نه به عنوان توصیه اخلاقي بلكه پايه اي براي رشد اجتماعي و ارزشهاي انساني است .
وی با اشاره به نمونه هایی از آثار توسعه مهم مهرورزی در جامعه اظهار داشت : استحكام و تداوم روابط خانوادگي، کاهش آمار خشونت طلبی و گرایش به جرم، کاهش چالش ها در روابط اجتماعي مانند اضطراب وافسردگی، توسعه ارزش های انسانی مانند عفو ، تعاون وهمکاری ،میل به عدالت و کاهش روحیه ظلم به دیگران ، توسعه روحیه احترام وحفظ حرمت ديگران ،روحیه ايثار و فداكاري و مقدم داشتن دیگران بر خود ، احسان و هدایت دیگران در پرتو مهرورزي حاصل مي شود و در محیط خانواده، مهر ومحبت باعث رشد و استحکام خانواده و در جامعه باعث آرامش می شود .
وی با اشاره به حديثي از امام صادق (علیه السلام) تصریح کرد: امام صادق در خصوص روش مهرورزی می فرمایند دوستی و محبت را اظهار کنید و دیگران را از محبت خود نسبت به آن مطلع سازید . « إذا أحبَبتَ رَجُلاً فَأَخبِرهُ بِذلِكَ ؛ فَإِنَّهُ أثبَتُ لِلمَوَدَّةِ بَينَكُما »هرگاه كسى را دوست داشتيد ، از آن محبّت باخبرش سازيد ، كه اين كار ، دوستى ميان شما را محكم تر مى كند.
حجتالاسلام والمسلمین صالح در ادامه بحث با اشاره به اینکه از آثار مهرورزی و داشتن قلب مهربان ایجاد انگيزه همكاري، تعاون اجتماعی و كمك به ديگران است افزود : امام صادق (ع) در روايتي ديگر فرمودند : « المُؤمِنُ أخُو المُؤمِنِ كَالجَسَدِ الواحِدِ ؛ إنِ اشتَكى شَيئا مِنهُ وَجَدَ ألَمَ ذلِكَ في سائِرِ جَسَدِهِ . وأرواحُهُما مِن روحٍ واحِدَةٍ ، وإنَّ روحَ المُؤمِنِ لَأَشَدُّ اتِّصالاً بِروحِ اللّه ِ مِنِ اتِّصالِ شُعاعِ الشَّمسِ بِها ».مؤمن ، برادرِ مؤمن است ، همچون يك پيكر كه اگر عضوى از آن درد داشته باشد ، اين درد در ساير اعضاء نيز منتقل مي شود ؛ و روح هايشان از يك روح است و پيوستگىِ روحِ مؤمن به روح خدا ، بيشتر از پيوستگىِ پرتو خورشيد به خورشيد است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اينكه از دیگر ثمرات محبت، احترام است افزود: امام صادق (ع) در روايتي فرمودند «ليسَ مِنّا مَن لَم يُوَقِّرْ كبيرَنا و يَرحَمْ صَغِيرَنا» از ما اهل بيت، نيست كسى كه به بزرگترها احترام نگذاردو با كوچكترها هم محبت نكند . در واقع یکی از مهندسین ثمرات مهرورزي تکریم بزرگترها است و این به دلیل تجربه بزرگترها و خدمات و زحماتي است که بزرگترها برای جامعه كشيده اند. همچنين می فرماید به كوچكترها احترام بگذاريد چون آنها در ابتداي زندگي هستند و شما با اين دلسوزي و احترام، پايه هاي رشد ، سعادت و اعتماد به نفس را در خردسالان تقويت مي كنيد.
عضو هیئتعلمی جامعه المصطفی در ادامه با اشاره به بحث آسیب شناسی مهرورزی افزود : البته درخصوص محبت ومهرورزی باید حد آن را رعایت کنیم و در چارچوبهای ان انجام شود وگرفتار افراط نشویم . در تعاليم اهل بیت آمده است که احترام به دیگران نباید بیشتر از حقیقت باشد . یعنی حد این مهرورزی همان مقدار واقعیت و حقیقت شان و منزلت افراد است نه بیشتر زیرا که بيشتر از حقیقت، تملق مي شود لذا درروایاتي از امام صادق (ع) آمده که« احَبُّ إخواني إلَيَ مَن أهدى إلَيَ عُيوبي » دوست داشتنى ترينِ دوستان من ، كسى است كه عيب هايم را به من هديه دهد .
Δ