نشست علمی شناخت فرهنگ و سیاست مکزیک

هجدهمین پیش نشست همایش ظرفیت های علمی و فرهنگی آمریکای لاتین با عنوان "شناخت فرهنگ و سیاست مکزیک " توسط معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالی زبان، ادبیات و فرهنگ شناسی با ارائه آقای محمدتقی حسینی (سفیر سابق ایران در مکزیک ) برگزار گردید.

در ابتدا دبیر جلسه به ارائه اطلاعات کلی در مورد کشور مکزیک پرداخت و در ادامه جناب آقای دکتر حسینی ابتدا به تکمیل اطلاعات ارائه شده توسط دبیر جلسه پرداخته و به شاخصه های متعدد فرهنگی و سیاسی مکزیک از قبیل تمدّن های قدیمی در مکزیک مثل أُلمک، آستِک و تولتِک؛ موقعیت مکانی مایاها در آمریکای لاتین و اینکه غار به عنوان مکان مقدس آنها برای عبادت و قربانی کردن کودکان محسوب می شد اشاره کرد.

وی افزود: مکزیک پر از اسطوره است؛ دنیا را به سه قسمت ماوائی، زمینی و زیر زمینی تقسیم می کنند؛ جشن مردگان یکی از سنت های قدیمی مکزیک است که امروزه تجاری سازی شده است؛ تمدن مایاها در یک مقطعی دچار تحول عظیمی شد و آنها سر به بیابان گذاشتند؛ تصویر حضرت مریم در بین مکزیکی ها یک مادر با چهره مهربان مکزیکی است که بچه ها از سر و کول او بالا می روند؛ ملینچه زن باهوش ولی در عین حال خرابی است که برای حفظ ایل و تبارش دست به این کار زده است. مردم در معرفی خود در امور خوب و بد خود را به عنوان فرزند این زن معرفی می کنند.

سخنران نشست ادامه داد: کشیشان در تسخیر کل آمریکای لاتین بخصوص مکزیک نقش ویژه ای را ایفا کردند و این روند تسخیر در آمریکای جنوبی بر خلاف آمریکای شمالی با نرمش انجام شد. ایشان گفتند: مکزیک یک دو گانگی دارد همان گونه که از مقاومت بومیان در مقابل استعمار تمجید می کند، از حمله استعمار به این کشور هم توصیف و تمجید می کند. مکزیک یازدهمین کشور اقتصادی دنیاست؛ بیشترین رابطه اقتصادی مکزیک با آمریکاست(قریب به ۸۰ درصد) برای همین در مباحث سیاسی بسیار اهل احتیاط است که این رابطه خدشه دار نشود.

سفیر سابق ایران در مکزیک در ادامه به رابطه ایران و مکزیک پرداخت و خاطرنشان کرد: اسحاق خان مفخّم الدوله اولین کسی بود که این ارتباط را ایجاد کرد؛ شاه ایران دو سفر به مکزیک داشت. اول بار به عنوان شاه ایران و بار دوم به عنوان پناهنده که همین موجب خشم ملت ایران شد. هرچند این کار مکزیک از باب روحیه پذیرش پناهنده بود که به عنوان یک سنت در آنجا قابل احترام است و قصد آنها مخالفت با ملت ایران نبود.

در پایان این نشست، طلاب زبان آموز و اساتید به پرسش و پاسخ در مورد زمینه های یاد شده پرداختند.