معاون پژوهش جامعةالمصطفی:

حضرت زهراء(س) بهترین الگو برای تبیین هویت زن مسلمان است

به مناسبت ایام سوگواری شهادت حضرت فاطمه زهراء(سلام الله علیها) نشست تبیین الگوی زن مسلمان با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین عابدی نژاد در سازمان مرکزی المصطفی برگزار شد.

معاون پژوهش المصطفی یکی از مهم ترین مسائل مورد نیاز اجتماع را مسئله هویت شناسی زن دانست و گفت: در مکتب اسلام و در تمدن نوین اسلامی، خداوند متعال در آفرینش آسمان و زمین جایگاه خاصی برای انسان و به ویژه زنان قائل شده است. حضرت زهراء(سلام الله) بهترین الگو برای معرفی هویت زن مسلمان است. البته این نگاه رقبایی نیز دارد و می توان در مجموع چهار نوع الگو برای هویت زن در دنیای حاضر نام برد.

وی الگوی اول رقیب را زن مسیحی ارتدوکس برشمرد و یادآور شد: اگر به متون اصلی مسیحیت پیش از رنسانس دقت نماییم، معرفی از زن ارائه می شود که اولا یک موجود درجه دومی است و وظیفه او قرار گرفتن در خدمت مرد است. در متون تورات مشاهده می کنید خداوند متعال آدم را از گلی آفرید و از باقی مانده آن حوا را خلق نمود. یعنی به لحاظ وجودی نوعی تبعیت شخصیت زن در پرتو شخصیت مرد معنا می شود.

حجت الاسلام والمسلمین عابدی نژاد ادامه داد: همین نگاه به زن در نظام حقوقی بسیاری از کشورهای اروپایی نیز دیده می شد و زن حق مالکیت و یا ارث نداشت و حتی زن در بسیاری مناطق حتی نام مستقل نداشت و این روند هنوز هم در برخی نقاط وجود دارد.

وی نوع دوم را الگوی زن قجری یا سلفی دانست و گفت: اگر به جایگاه زن در دوره قاجار نگاه کنیم، هرچند این قشر دارای برخی حقوق مانند حق مالکیت است؛ اما سلطه استبدادی در دوره قاجار، زن را خانه نشین و غیرموثر در تحولات اجتماعی می نمود. جایگاه زن در این الگو ارضای نیازهای عاطفی و جنسی همسران خود و محدودیت نقش آنان در خانه است.

معاون پژوهش المصطفی، الگوی زن پهلوی را سومین الگوی رقیب برای الگوی زن مسلمان برشمرد و اظهار داشت: زن پهلوی شخصیتی ویترینی دارد. یعنی شما با یک زن مصرف کننده و بازارگرد مواجه هستید که ساعت های زیادی از عمر خود را صرف خودآرایی و حضور در مهمانی ها می نمودند اما فاقد حضور موثر اجتماعی و علمی بودند. سلبریتی زدگی که امروز شاهد آن هستیم ارتجاع به همین الگو است.

وی الگوی زن غربی را رقیب دیگری برای الگوی زن مسلمان دانست و خاطرنشان کرد: باید توجه داشت الگوی زن غربی با الگوی زن پهلوی یا سلبریتی که در جامعه خود شاهد آن هستیم متفاوت است. زن غربی انگاره مرد بودن زنان است. یعنی هیچ تفاوتی میان مرد و زن وجود ندارد. امروز در نهادهای بین المللی شاخصی وجود دارد تحت عنوان شاخص شکاف جنسیتی که در آن اختلاف میان زن و مرد در کشورهای مختلف بررسی می گردد.

حجت الاسلام والمسلمین عابدی نژاد ادامه داد: در الگوی غربی، زنان نه چندان اهل خودآرایی و بازارگردی هستند و نه وقت خود را صرف امور بی ارزش می کنند. آنان به شدت در سیطره نظام غربی، دوشادوش مردان به فعالیت اجتماعی مشغول هستند. البته این الگو ضربه بزرگی به نهاد خانواده وارد می نماید. در رتبه بندی شاخص های توسعه انسانی سازمان ملل، کشورهای دارای رتبه های برتر رفاه و اقتصاد، شاهد بیشترین آمار فروپاشی نهاد خانواده، تنهایی، اضطراب، افسردگی و خودکشی هستیم.

معاون پژوهش المصطفی در ادامه به تبیین الگوی زن مسلمان پرداخت و گفت: در الگوی اسلامی هم زن و هم مرد بدون یکدیگر ناقص هستند و تنها تشکیل خانواده موجب تکامل آنان می گردد لذا خانواده نه یک انتخاب شخصی بلکه یک ضرورت تمدنی است.

وی زن را در الگوی اسلامی همانند مردان دارای حقوق و تکالیف فردی و اجتماعی دانست و اظهار داشت: ضرورت آگاهی، کسب دانش و دخالت اجتماعی و سیاسی و حق رای و انتخاب و امر به معروف و نهی از منکر، جهاد با اموال وظیفه مشترک زنان و مردان با محوریت خانواده است.

حجت الاسلام والمسلمین عابدی نژاد در پایان خاطرنشان کرد: در فقه اسلامی تکلیفی جز تمکین عام و تمکین خاص متوجه زن نیست. اما از سوی دیگر زن برای همکاری در امور خانه و پرورش فرزندان تشویق می شود. این الگو که حضرت فاطمه زهراء(سلام الله علیها) به ما آموخته اند، خانواده های ما را بر محور خود قرار می دهد و توسعه ما را متوازن می سازد.