آیت الله دکتر عباسی با تقدیر از همه دست اندرکاران برگزاری جشنواره بین المللی پژوهشی شیخ طوسی به ویژه پژوهشگاه بین المللی المصطفی، ابراز داشت: جشنواره شیخ طوسی از نخستین جشنواره های پژوهشی در حوزه علمیه قم به شمار می آید که قریب به سی سال قبل در جامعةالمصطفی شکل گرفت و هر ساله از آثار تولیدی المصطفائیان در این جشنواره تقدیر به عمل می آید.
وی ادامه داد: از همان سال های نخست، برای جشنواره موضوع ویژه ای انتخاب می شد و امسال نیز موضوع ویژه مردم سالاری دینی در گفتمان تمدنی انقلاب اسلامی انتخاب گردید. همچنین چند سالی است که در حاشیه جشنواره شیخ طوسی، از شخصیت های برجسته پژوهشی که آثار آنان ابعاد بین المللی داشته است و یا زمینه ساز حرکت های علمی بودند، تجلیل به عمل می آید.
رئیس المصطفی، حضرت آیت الله سبحانی را از قله های علم و دانش در حوزه علمیه قم برشمرد و اظهار داشت: معظم له نزدیک به هشتاد سال در این مسیر علمی گام برداشته اند و بیش از صد اثر علمی از این شخصیت بزرگوار در عمر بابرکت ایشان در رشته های مختلف علوم اسلامی از جمله فقه، اصول، تاریخ، رجال، درایه، فلسفه و… بر جای مانده است.
وی با اشاره به ظرفیت زبانی دانش آموختگان جامعةالمصطفی، ابراز داشت: المصطفی با توجه به این ظرفیت مهم، ترجمه و بازنشر آثار علمی شخصیت های برجسته علمی را در دستور کار دارد. نزدیک به سی اثر حضرت آیت الله سبحانی توسط طلاب جامعةالمصطفی به زبان های مختلف ترجمه شده و به آثار ایشان ابعاد بین المللی داده است.
آیت الله دکتر عباسی، دقت علمی و قابل اعتماد بودن را از ویژگی های آثار علمی آیت الله العظمی سبحانی برشمرد و تصریح کرد: آثار معظم له به شکلی است که بزرگان و جامعه علمی ما به این افکار اعتماد کامل دارند. در عین حال، آثار معظم له بسیار روان است و مطالب پیچیده علمی را با بیانی ساده به مخاطب ارائه می دهد.
وی افزود: معمولا آثار آیت الله العظمی سبحانی، به ويژه آثار كلامي ايشان، به صورت تطبیقی و مقارن تدوین شده و آرا و اندیشه های علمای اهل سنت با بیانی نرم بیان و بدون هیچ اهانت و تندی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
رئیس المصطفی در ادامه انقلاب اسلامی را داعیه دار گفتمانی تمدنی در عالم دانست و یادآور شد: این داعیه هر روز آشکارتر و به ویژه در سال های اخیر توسط پیشوایان انقلاب اسلامی به عنوان آرمان بلند انقلاب بیان شده است. یکی از موضوعات مهم در ساخت یک تمدن نوین، مسئله حاکمیت و نظام اجتماعی و سیاسی است؛ لذا موضوع حکومت و حکومت داری و نحوه حضور مردم و نقش آفرینی آنان در نظام سیاسی، از مباحث مهم روز جهان است.
وی با اشاره به مدل دموکراسی غربی که ادعای حاکمیت مردم بر مردم را دارد، ابراز داشت: جوامع علمی تاکنون راهکارهای عقلانی برای اعمال این نوع حاکمیت از جمله موضوع انتخابات، مراجعه به رای مردم، وکالت و… را مطرح کرده اند؛ اما آنچه در مورد دموکراسی غربی چندان به آن اشاره نمی شود، اصل فردگرایی در آن است. یعنی خواسته های شخص یا گروهی که عموما مبتنی بر منافع شخصی است، نتیجه آرای مردم را مشخص می کند.
آیت الله دکتر عباسی، صاحبان قدرت و رسانه را حاکمان واقعی در جوامع مبتنی بر دموکراسی لیبرال دانست و گفت: حقیقت لیبرال دموکراسی این است که سرمایه سالاران و صاحبان قدرت با ابزارهای مختلف از جمله رسانه، می توانند افکار عمومی را به سمت و سوی خواسته های خود سوق دهند. اعتقادات و مبانی دینی در این قرائت از دموکراسی یا نقشی ندارد و یا به کلی انکار می شود. لذا مفروض دموکراسی لیبرال این است که اداره اجتماع بر اساس خواسته های شخصی و گروهی شکل گیرد و طبیعتا دست بالا با صاحبان قدرت و رسانه است که توانایی جریان سازی اجتماعی و جهت دهی فکری دارند.
وی افزود: مدعی ترین گروه های دموکراسی در جهان، احزابی محدود هستند و در حقیقت آنچه امروز در جهان با آن روبرو هستیم، تنها نمایشی از مردم سالاری است. در نظام دموکراسی غربی، چندان به ویژگی های شخصی حاکمان پرداخته نمی شود که نتیجه آن حاکمیت و قدرت افرادی است که گاهی در تعادل عقلانی آنان نیز جای شک وجود دارد.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به تبیین روشن ویژگی های حاکم و زمامدار جامعه در الگوی مردم سالاری دینی مبتنی بر معنویت و عدالت، یادآور شد: در نظام اسلامی با وجود تبیین این ویژگی ها، در مقام اجرا و پیاده سازی، اختیار با مردم است. مومنان در همه شئون اجتماعی نقش دارند و همه امور آنان در چهارچوب احکام الهی و با نظارت عالم فرزانه که رکن اصلی حاکمیت است، برابر هستند.
رئیس جامعةالمصطفی در پایان با تاکید بر ضرورت تبیین و ارائه این الگو در جهان، اظهار داشت: خوشبختانه در این زمینه مقالات بسیار خوبی در بخش ویژه جشنواره امسال به رشته تحریر در آمده است که در قالب مجموعه آثار جشنواره گردآوری و منتشر خواهد شد.
Δ