این نشست با تلاوت آیاتی چند از قرآن کریم توسط آقای محمدرضا مطهری آغاز گردید و سپس کارشناسان این نشست آقایان رجبعلی فهیمی، علوی و حجت الاسلام مسعودی مسؤل نمایندگی جامعةالمصطفی در شمال افغانستان در دو نوبت ۴۵ دقیقهای جداگانه در این محفل به سوالات مجری برنامه آقای فیاضی پيرامون موضوع نشست پاسخ دادند.
استاد فهیمی در پاسخ سوال مجری برنامه نشست که وحدت چیست و نقش رسول الله صلی الله علیه و آله در آن چگونه است؟ ضمن تشریح معنای وحدت اسلامی اظهار داشت: وحدت جهان اسلام به معنای دست بر داشتن از مذهب کلامی و فقهی نبوده بلکه به معنای ايجاد فضای زندگی مسالمتآمیز است که سران کشورهای اسلامی وظیفه دارند اين بسترها را فراهم سازند.
استاد علوی در پاسخ به نقش امام صادق علیه السلام در وحدت اسلامی تصریح کرد: امام صادق علیه السلام تمام همتش حفظ جامعه اسلامی از فتنه تفرقه و نفاق بود تا جایی فتوا هم برای جلوگیری از اختلافات می داد.
در بخش دیگر نشست استاد فهیمی ضرورت های وحدت اسلامی را بررسی کرد و اظهار داشت: ضرورت عقلی و دینی ایجاب می کند تا رهبران جوامع اسلامی زمينه اختلافات از بین برده و با تکیه بر فرهنگ اخوت، محبت، تعاون امت اسلامی را به سمت همدلی و همگرایی سوق دهند.
مسعودی در ادامه این برنامه در پاسخ به تبیین ضرورتها و کارکردهای وحدت اسلامی خاطرنشان ساخت: یکی از اساسی ترین و مهمترین ضرورت و کارکرد وحدت امت اسلامی عبارت است از حفظ دین اسلام در سایه وحدت میان مسلمانان که میتوان دین اسلام را حفظ کرد؛ همچنان که امام علی(ع) در نامه ۶۲ نهج البلاغه میفرمایند: «من دست باز کشیدم تا آنجا که دیدم گروهی از اسلام بازگشته، میخواهند دین محمد(صلی الله علیه و آله) را نابود سازند؛ پس ترسیدم که اگر اسلام و طرفدارانش را یاری نکنم، رخنهای در آن ببینم، یا شاهد نابودی آن باشم، که مصیبت آن بر من سختتر از رها کردن حکومت بر شما است. پس در میان آن آشوب و غوغا بپا خاستم؛ تا آنکه باطل از میان رفت و دین استقرار گرفته، آرام شد».
در بخش پایانی مسئله چشم انداز وحدت امت اسلامی مورد بررسی قرار گرفت که استاد فهیمی ضمن تحلیل چشم انداز وحدت امت تصریح کرد: اگر نظامها، نهادها و سران کشورهای اسلامی برنامههای خود را به سمت وحدت سیاسی و اجتماعي برنامه ریزی کنند در آینده ما شاهد عزت، عظمت و نقش آفرینی مسلمانان در مقياس جهانی خواهيم بود.
Δ