آیت الله دکتر عباسی در هشتمین اجلاسیه کنگره اندیشه های قرآنی رهبر انقلاب:

موضوع زن و خانواده از عناصر کلیدی در آرمان تمدنی انقلاب اسلامی است

رئیس جامعةالمصطفی در هشتمین اجلاسیه کنگره بین المللی اندیشه های قرآنی امام خامنه ای در مجتمع آموزش عالی بنت الهدی، مسئله زن و خانواده را از عناصر کلیدی در آرمان تمدنی انقلاب اسلامی برشمرد.

آیت الله دکتر عباسی در ابتدا با گرامیداشت یاد شهدای خدمت و شهدای مقاومت اسلامی و تقدیر از همه شرکت کنندگان و دست اندرکاران برگزاری اجلاسیه های این کنگره، اظهار داشت: عزیزان ما ابتکار بسیار ارزشمندی را در انتخاب موضوع کنگره به کار بردند. قرآن عزیز محور فرهنگ و تمدن اسلامی در تاریخ و امانت جاویدان خداوند و نعمت الهی در میان بشر و جامعه انسانی است. نور و هدایت مطلقی است که می تواند راهگشای بشر برای یک زندگی سعادتمندانه فردی و اجتماعی باشد. باور ما این است قرآن ما را به سمت و سوی یک مسیر سبک زندگی هدایت می کند که مستحکم ترین روش حیات است.

شکل گیری تمدن اسلامی تنها در سایه عمل به قرآن کریم ممکن است

وی شکل گیری تمدن و فرهنگ اصیل اسلام را در سایه عمل به این کتاب الهی ممکن دانست و خاطرنشان کرد: قرآن کریم نعمت الهی است که خدای تعالی از طریق بعثت بهترین انسان ها به بشریت اعطاء نمود. نوری روشنگر که راه ها را برای انسان تبیین می نماید؛ لذا در زمانه ما که تمدن مادی بشریت را گرفتار و حیران کرده و زندگی انسان ها در ابعاد مختلف دستخوش تنگناهای ناشی از فرهنگ مادی قرار گرفته است، پرداختن به مفاهیم قرآنی همچون چراغی راه بشر را برای برطرف کردن ظلمت ها نورانی می نماید.

رئیس جامعةالمصطفی، پرداختن به تفسیر و آرای یک شخصیت علمی قرآن پژوه و در عین حال یک رهبر و پیشوای قرآنی را امتیاز دوم این کنگره مهم برشمرد و گفت: طی یک قرن اخیر، نگاه نظام ساز و تمدنی به قرآن در میان مسلمانان رواج بیشتری پیدا کرده است که شاید در قرن های گذشته کمتر با این ادبیات به قرآن و دین نگاه می شد. اوج این رویکرد در تفسیر المیزان و جهاد علمی سترگ علامه طباطبایی نمایان است. آنچه این تفسیر را از دیگر تفاسیر متمایز می نماید، همین نگاه تمدن ساز به قرآن کریم است.

مقام معظم رهبری از برجسته ترین اندیشمندان جهان معاصر به شمار می آید

وی مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) را یکی از برجسته ترین اندیشمندان دهه اخیر برشمرد که با نگاه جامع نسبت به تبیین معارف قرآنی و نقش این معارف در ساخت یک نظام اجتماعی و نظام بین المللی اقدام نموده است و افزود: در کنار فقاهت و قرآن پژوهشی، ویژگی منحصر به فرد این شخصیت قرآنی، رهبری و زعامت معظم له است که در مقام پیشوایی نیز مقید به چنین نگاهی است.

آیت الله دکتر عباسی جامعه بشری را در چند قرن گذشته گرفتار یک نگاه مادی سلطه جو و منفعت طلب خواند که حریصانه به دنبال تسلط بر همه اجزاء و ارکان زندگی بشر است و تصریح کرد: تمدن ها حداقل دو عرصه و جزء اساسی دارند. نخست تفسیر آنها نسبت به جهان و انسان که در تمدن مادی بر محور سود، لذت، منافع شخصی و فردیت بنا نهاده شده است. در این جهان بینی، منافع شخصی بر همه ارزش ها مقدم است؛ لذا جای تعجب ندارد امروز صاحبان این تمدن چشم خود را بر کشتار فجیع ده ها هزار کودک و زن و پیر و جوان بسته اند و در برابر آن نه تنها سکوت، بلکه از جانیان حمایت می کنند.

تحمیل نظام منحط اخلاقی توسط تمدن مادی به بشریت

وی عنصر دوم در شکل گیری یک تمدن را نظام زندگی و هنجارها و رفتارهای فردی و اجتماعی دانست و گفت: امروز شاهد نظام منحط ارزشی و رفتاری هستیم که تمدن مادی به بشریت تحمیل نموده است و یک مصداق آن، مسئله زن و خانواده است. دو عنصر زن و خانواده به دلیل نقش مهمی که در شکل گیری جامعه و تمدن ایفا می نمایند، از اجزاء مهم تمدنی به شمار می آیند.

عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: ویژگی تمدن مادی این است که به زن نگاه ابزاری داشته تا صرفا از جذابیت های جنسی آنان برای تامین منافع، لذت ها و سودجویی خود استفاده نماید. این ظلم و جفای بزرگ نه تنها به زنان، بلکه بر کل جامعه و بشریت است. وقتی مشاهده می شود در یک جامعه بین چهل تا هشتاد درصد فرزندان خارج از نهاد خانواده پرورش می یابند، عمق فروپاشی جامعه و ظلمی که بر خانواده و زنان روا رفته است را بهتر درک می کنیم. تمدن مادی مدعی دفاع از حقوق زنان و بشر است اما در طول تاریخ بشریت شاید نتوان وضعیتی بغرنج تر از شرایطی که این تمدن برای زن و خانواده ایجاد کرده است را بیابیم.

وی مسئله زن و خانواده را از عناصر کلیدی در آرمان تمدنی انقلاب اسلامی برشمرد و اظهار داشت: به همین جهت در بیانات رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اسلامی به این مسئله فراوان اشاره شده است. رهبر انقلاب در فرمایشات خود با استناد به قرآن کریم به ویژگی ها، خصوصیات، نقش انسانی و هویتی و اجتماعی زنان پرداخته است.

هیچ تمایزی میان زن و مرد در ارزش های انسانی وجود ندارد

آیت الله دکتر عباسی با اشاره به آیه ۹۷ سوره مبارکه نحل، ابراز نمود: در این آیه شریفه ده خصوصیت برجسته انسان متعالی و کمال یافته بیان شده است که در آنها هیچ تمایزی میان مرد و زن وجود ندارد. عنصر اصلی برای کمال بشر و نجات او از گمگشتی، ایمان و باور به حقیقت عالم است. در کنار ایمان، عمل صالح قرار دارد و حیات پاک، تعالی و کمال انسانی، فارغ از جنسیت بیان شده است.

وی تسلیم و خشوع در برابر پروردگار و تمسک به او را از مهم ترین ویژگی ها و کمالات انسانی دانست و گفت: همه صفات بزرگ انسانی میان انسان ها مشترک است و هیچ تمایزی میان زن و مرد وجود ندارد. ما بر اساس حکمت الهی و نقش هایی که در سنت پروردگار عالم داریم، ممکن است واجد تفاوت هایی باشیم اما بر اساس اصل انسانیت و کمال هیچ تفاوتی میان انسان ها وجود ندارد.

تاکید قرآن کریم بر حقوق اجتماعی بانوان

رئیس جامعةالمصطفی با اشاره به تلاش تمدن غربی برای دستاوردسازی برای خود از توسعه حضور اجتماعی زنان طی حدود یک صد سال گذشته، خاطرنشان کرد: در آیات قرآن کریم زنان به هیچ وجه از حضور و نقش آفرینی اجتماعی منع نشده اند بلکه پیش از آنکه مدعیان تمدن جدید برای زنان حق و حقوق اجتماعی لحاظ کنند، قرآن کریم بر این حقوق تاکید کرده است. خداوند به پیامبر دستور می دهد وقتی زنان برای بیعت به ایشان مراجعه کردند، بیعت آنان را بپذیرد. قرآن می فرماید زنان به عنوان جزء مساوی از جامعه اسلامی، با رهبر و پیشوای الهی جامعه بیعت می نمایند و همچون مردان واجد این پیمان و تعهد اجتماعی هستند.

آیت الله دکتر عباسی در پایان اظهار داشت: این رویکرد حضور و نقش آفرینی بانوان در جامعه را با حفظ کرامت آنان تضمین می نماید. شما خواهران فاضل بین المللی امروز پرچمدار این الگوی حضور و نقش آفرینی اجتماعی همراه با کرامت و متانت در جهان هستید و حجاب شما ضامن این حضور ارزشمند و مانعی برای نگاه ابزاری به زنان است که تمدن مادی با حیله گری آن را به جامعه تحمیل نمود. به تعبیر رهبر انقلاب، اسلام در مقام مدعی باید تمدن مادی را پاسخگوی جفایی نماید که بر زنان روا داشت.