نشست بینالمللی با موضوع «عقلانیت و سلطه از منظر ابن رشد و ملاصدرا» به زبان عربی، به همت گروه مبانی اندیشه اسلامی جامعهالمصطفیالعالمیه نمایندگی اصفهان برگزار شد.
در این نشست، دکتر سباحی، استاد دانشگاه بصره، ضمن اشاره به دیدگاههای ابن رشد، فیلسوف اندلسی، تاکید کرد که ابن رشد عقل را بهعنوان ابزاری اساسی برای فهم شریعت و مدیریت دولت میداند.
وی اظهار داشت که ابن رشد معتقد است فیلسوف یا عارف عقلانی بهترین حاکم است و فلسفه باید با سیاست و عقلانیت هماهنگ شود.
به گفته دکتر سباحی، ابن رشد همچنین بیان میکند که عقل مکمل شریعت است و متون دینی دارای زبان نمادین هستند که تنها فیلسوفان قادرند معنی حقیقی آنها را درک کنند.
در ادامه، دکتر مستاجران نیز درباره دیدگاههای ملاصدرا در خصوص عقلانیت و سلطه سخن گفت. ایشان توضیح داد که ملاصدرا در آثار خود از واژههای «عقلانیت» و «سلطه» استفاده کرده است.
دکتر مستاجران افزود که ملاصدرا در پاسخ به بحرانهای اجتماعی زمانهاش، اقداماتی انجام داد که شامل چهار مرحله بود: ۱. شناخت بحرانها و ریشهیابی آنها، که بهویژه از نگاه ملاصدرا ناشی از حضور صوفیه جعلی و اندیشمندان قشری مسلک بود. ۲. تذکر دادن به سلاطین، عوام و خواص در سطوح مختلف. ۳. اقدام عملی از طریق نگارش آثار فلسفی، از جمله رساله «سه اصل» به زبان فارسی در مجادله با اندیشمندان ظاهرنما و «مسر اصنام الجاهلیه» به زبان عربی در نقد صوفیان جاعل.
این نشست علمی با حضور جمعی از اساتید و دانشجویان در فضای علمی و تحقیقاتی به بررسی تطبیقی دیدگاههای دو فیلسوف بزرگ اسلام پرداخت و مباحث گستردهای را در خصوص عقلانیت و چالشهای اجتماعی مطرح کرد.
Δ