رئیس پژوهشکده شورای نگهبان تاکید کرد:

نقش برجسته المصطفی در تبیین جهانی گفتمان انقلاب اسلامی

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان در اختتامیه بیست و ششمین جشنواره بین المللی پژوهشی شیخ طوسی، جمهوری اسلامی ایران را الگوی مردم سالاری دینی در جهان معاصر خواند.

آقای دکتر کدخدایی جشنواره شیخ طوسی را مزین به نام یکی از اندیشمندان فاخر جهان اسلام خواند که آثاری بسیار ارزشمند و تاثیری عمیق در علوم دینی و فقهی از وی برجای مانده است و افزود: همچنین در این جشنواره شاهد نکوداشت یکی از اندیشمندان بزرگ اسلامی و دانشمندان علوم دینی معاصر، حضرت آیت الله العظمی سبحانی هستیم که وجود شریف و بابرکت ایشان نیز برای حوزه های علمیه و جهان اسلام بسیار ذی قیمت است و هم در داخل و هم در خارج از کشور، آثار ایشان مورد استفاده است.

وی ادامه داد: یکی از خدمات ارزشمند معظم له حضور در مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بود. جشنواره شیخ طوسی نیز در بخش ویژه خود به مسئله مردم سالاری دینی پرداخت که خوشبختانه تاکنون آثار بسیار خوبی در این حوزه تدوین شده است.

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را از مترقی ترین و جامع ترین قوانین اساسی در جهان برشمرد و تاکید کرد: بحث مردم سالاری دینی در سال های پس از انقلاب بسیار مطرح شده است و موافقان و مخالفان به طرح نظرات خود در این باره پرداخته اند. جمهوری اسلامی ایران که با هدایت و مجاهدت امام خمینی(قدس سره) شکل گرفت و با رهنمودهای مقام معظم رهبری به مسیر خود ادامه می دهد، امروز به عنوان الگوی مردم سالاری دینی در جهان مطرح است.

وی مردم سالاری دینی را متفاوت با دموکراسی غربی دانست و گفت: تعبیر مقام معظم رهبری این است که جمهوریت و اسلامیت دو روی یک سکه بوده و جمهوریت در ذیل اسلامیت تعریف می شود. در تبیین مقام معظم رهبری، از ابتدای بعثت رسول الله، دین مقدس اسلام اهمیت فراوانی برای حضور مردم قائل بوده و هدف نهایی خود را سعادت آنان می داند؛ پس نقش مردم در شکل گیری جامعه بشری و دینی برجسته است.

آقای کدخدایی ادامه داد: توجه رسول گرامی اسلام و امیرالمومنین به خواست و حضور مردم ، بیانگر آن است که جمهوریت یا مردم سالاری، یکی از بخش های اسلامیت است؛ نه اینکه جمهوریت ترجمه دموکراسی باشد.

وی با اشاره به روند شکل گیری دموکراسی در غرب ، اظهار داشت: اندیشمندان غربی با توجه به تجربه سلطه کلیسا و بدون مراجعه به موازین صحیح دیگری که در این عرصه وجود دارد، به کلی دین را از نظام حاکمیت کنار گذاشتند؛ اما امام خمینی(قدس سره) با حرکت خود به عنوان نهضت اسلامی، الگوی جدیدی را با عنوان دولت مدرن در عصر معاصر ارائه نمود.

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان یادآور شد: در فرمایشات امام قبل و پس از انقلاب اسلامی، هسته اصلی تمرکز ایشان بر حضور، پشتیبانی و همراهی مردم است. حضرت امام با آگاهی از وضعیت آن زمان کشورهای غربی و دموکراسی آنان، بحث ولایت فقیه و نظام مردم سالاری دینی را مطرح کرد. الگویی که حضرت امام با آن ولایت فقیه را معرفی کرد، امروز می تواند در سایر کشورها نیز اجراء گردد.

وی نگاه منفی و حذفی به مردم در نظام سیاسی اسلام را منتفی دانست و گفت: در بیانات امامین انقلاب، مردم همواره در هسته اصلی نظام سیاسی بوده و هستند. امام خمینی مدل حکومت مبتنی بر آموزه های اسلامی و مشارکت مردمی را بنا نهاد که مبنای قانون اساسی کشور گردید. در اصل دوم قانون اساسی از یک نظام دینی به تمام معنا سخن گفته می شود؛ اما وقتی به اصول دیگر قانون مانند اصل ششم و هفتم مراجعه می کنیم، بر اداره امور کشور با مشارکت مردم و انتخابات تاکید می شود. برای مدیریت کشور نیز اصل پنجم قانون اساسی به موضوع ولایت فقیه اشاره دارد و وقتی قانون اساسی از ولی فقیه سخن می گوید، منظور شخصی نیست که بر اساس فعالیت های حزبی به سطح اول سیاسی کشور دست یابد؛ بلکه شرایطی برای ولی فقیه از جمله فقاهت، شجاعت، عدالت و… مشخص شده و نحوه انتخاب، اختیارات و نظارت بر ولی فقیه و… نیز در سایر اصول به روشنی تبیین گردیده است.

آقای کدخدایی قانون اساسی جمهوری اسلامی را معرف یک دولت مدرن با شاخص های اسلامی دانست که می تواند در جوامع اسلامی دیگر مورد الگو قرار گیرد و افزود: این قانون اساسی در اصول خود هم توجه به موازین و احکام اسلامی دارد، هم به مدیریت کلان جامعه اشاره می کند و هم نحوه حضور مردم و مشارکت مردمی در حاکمیت را تبیین می نماید.

وی با تاکید بر نقش پررنگ جامعةالمصطفی در تبیین گفتمان انقلاب اسلامی در عرصه بین المللی، اذعان داشت: علیرغم تلاش های خوبی که در این عرصه شده است؛ اما برای رسیدن به نقطه مطلوب کافی نیست. جامعةالمصطفی و سایر مراکز علمی فعال در عرصه بین الملل باید توجه داشته باشند هجمه های افکار غربی و غیراسلامی در داخل و خارج بسیار زیاد است و نباید به تولیدات فعلی اکتفا کرد.

آقای کدخدایی ادامه داد: با تلاش بیشتر باید آموزه های اصیل اسلامی را به جوامع دیگر با زبان امروزی منتقل نماییم. بسیاری از نظرات منفی که نسبت به جمهوری اسلامی ایران و یا اسلام وجود دارد، از سر جهل و نا آگاهی است. در این حوزه باید الگوهای مبتنی بر مردم سالاری دینی و آموزه های اصیل دینی ترجمه و در اختیار مجامع علمی و صاحبنظران بین المللی قرار گیرد .

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان در پایان یادآور شد: سال آینده همایشی با عنوان حقوق ملت و آزادی های فردی در منظومه فکری مقام معظم رهبری برگزار می شود و همین جا از همه صاحبنظران و اندیشمندان حوزه علمیه و جامعةالمصطفی برای مشارکت در این همایش علمی دعوت می نماییم.