به همت نمایندگی جامعة المصطفى افغانستان نشست علمی«تحلیل فقهی قربانی در حج با توجه به مقتضیات زمان» با ارائه آقایان محمدعلی توحیدی و محمدناصر واعظزاده و در سالن دفاعیه نمایندگی جامعة المصطفى افغانستان برگزار شد.
توحیدی در ابتدای این نشست در مورد موجودیت قربانی گفت: قربانی در ادیان و مذاهب مختلف وجود داشته است و مطابق با مضمون برخی روایات از زمان حضرت آدم پدیده قربانی مطرح بوده است.
وی به بررسی تاریخی قربانی پرداخت و به دوران حضرت ابراهیم خلیل(ع)، در یهودیت، مسیحیت و سپس به پدیده قربانی در دین مبین اسلام اشاره نمود.
توحیدی به ادوار قربانی در اسلام را به طور مفصل توضیح داد و سپس ضمن اشاره به زمان حضور پیامبر به دوران معاصر و دلیل حضور میلیونی حجاج محل ذبح به دلیل مشکلات بهداشتی و محدودیتهای دیگر به خارج از منی منتقل شده است اشاره نمود و این را مجالی برای بروز اختلاف دیدگاههای فقهی دانست.
واعظزاده نخست قربانی را تکلیف شرعی معرفی نمود و هدف از آن را تقوای الهی و تقرب به حق معرفی نمود و سپس در ارتباط به نحوه مصرف گوشت قربانی و جواز و عدم جواز آن برای غیرمسلمان و کارکردهای فردی و اجتماعی قربانی در جامعه اسلامی صحبت نمود.
وی گفت: مطابق دیدگاه متعارف بخشی از گوشت قربانی را فرد حاجی میتواند مصرف کند، سهمی از آن را میتواند به فقیری که حجب و حیا دارد و اظهار فقر نمیکند مصرف کند و مقداری از آن را میتواند به فقیری که خواهان است بدهد.
اما در جواز و عدم جواز استفاده گوشت قربانی برای غیر مسلمان، گفت: امکان دارد از باب تألیف قلوب و از باب تکریم مسکین و نیازمند تجویز شود.
این نشست علمی همزمان بهصورت آنلاین برای علاقمندان پخش گردید و مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت.
Δ