رئیس المصطفی در دیدار سفیر بلژیک:

ریشه درگیری‌های منطقه اشغالگری در سایه حضور قدرت‌های بیگانه است

سفیر پادشاهی بلژیک در تهران به همراه فرستاده ویژه این کشور در خاورمیانه با حضور در سازمان مرکزی جامعةالمصطفی العالمیه با آیت الله دکتر عباسی دیدار و گفت وگو کردند.

رئیس جامعةالمصطفی ضمن خوشامدگویی به آقایان میشل مالهرب و هربرت کورمن توضیحاتی پبرامون این نهاد علمی و بین المللی ارائه نمود و اظهار داشت: جامعةالمصطفی به عنوان یک مرکز دانشگاهی بین المللی از حدود چهل سال قبل فعالیت خود را آغاز نمود و واحدهای آموزشی این مجموعه در شهرهای مختلف ایران و سراسر جهان به فعالیت علمی اشتغال دارند.

وی با اشاره به تحصیل دانش پژوهانی از ملیت های مختلف در جامعةالمصطفی العالمیه، خاطرنشان کرد: المصطفی عضویت اتحادیه های معتبر دانشگاهی جهان را در اختیار دارد و رشته های این دانشگاه در سه حوزه علوم اسلامی، علوم انسانی با مبنای اسلامی و رشته های زبان، ادبیات و فرهنگ شناسی قابل دسته بندی است.

آیت الله دکتر عباسی با اشاره به تحصیل بخشی از دانش پژوهان این مرکز علمی در دانشگاه مجازی المصطفی، ابراز داشت: قرارهای همکاری های بسیار خوبی میان المصطفی با مراکز علمی، دانشگاهی و فرهنگی ایرانی و غیرایرانی منعقد گردیده است که می توان به برگزاری دوره آموزشی مشترک با دانشگاه پالرمو ایتالیا، سمینار مشترک با دانشگاه یونن چین و گفت وگوی سالانه میان ادیانی با کلیسای ارتدوکس رومانی و دانشگاه بخارست اشاره کرد. المصطفی علاقه مند به توسعه این ارتباطات علمی با دانشگاه های جهان است.

وی منطقه غرب آسیا را یکی از تمدن خیزترین نقاط عالم خواند و اظهار داشت: امروز نیز این منطقه یکی از نقاط مهم و موثر در معادلات جهانی به شمار می آید اما در سال های اخیر شاهد ناآرامی هایی در منطقه هستیم که هم بر کشورهای منطقه و هم بر سایر کشورها اثرات سوئی خواهد داشت.

رئیس المصطفی با تاکید بر وظیفه مراکز علمی برای تحلیل مسائل جهانی و منطقه ای، خاطرنشان کرد: بر اساس تحلیل ما تنش ها و ناآرامی های موجود در منطقه غرب آسیا ناشی از اقدامات قدرت های خارج از منطقه است که وضعیت را به وخامت کشانده اند.

وی ادامه داد: در سال های گذشته ارتباطات عمیق فرهنگی در کنار برخی اختلافات میان کشورهای منطقه وجود داشت. ایران، عثمانی و هندوستان سه قدرت بزرگ منطقه بودند که روابط گسترده فرهنگی و اجتماعی میان آنان برقرار بود. اما حضور قدرت های بیگانه و استعمارگر طی دو قرن گذشته که هیچ اهمیتی برای مصالح و فرهنگ مردم منطقه قائل نبودند، موجب تضعیف کشورها و ایجاد درگیری های داخلی میان اقوام و فرهنگ ها گردید که تا امروز نیز ادامه یافته است.

آیت الله دکتر عباسی حضور بیگانگان در منطقه را سرآغاز درگیری میان اقوام و مذاهب منطقه غرب آسیا دانست و تصریح کرد: عوامل پدید آمدن شرایط بحرانی امروز نیازمند تحلیل و ارائه راهکارهای علمی است. جامعةالمصطفی علاقه مند است با مراکز علمی جهان درباره این موضوعات گفت وگوی علمی داشته باشد و قطعا نتایج این گفت وگوها می تواند مورد استفاده دستگاه های دیپلماسی قرار گیرد.

وی ریشه بحرانی که امروز در منطقه شاهد هستیم را بسیار طولانی تر از حوادث هفت اکتبر خواند و ادامه داد: ما در تاریخ منطقه هرگز شاهد مسائلی همچون یهودستیزی، مسیحیت ستیزی یا اسلام ستیزی نبوده ایم اما برخی این مسائل را بر خلاف واقع به جغرافیای ما نسبت می دهند. آنچه موجب آزار ملت های منطقه است، اشغال سرزمین ها توسط اشغالگران است و متاسفانه این اشغالگری عمدا یا سهوا در بیان مسائل منطقه کنار گذاشته می شود.

آیت الله دکتر عباسی با اشاره به دفاع کشورهای جهان از مقاومت فرانسه در زمان اشغال توسط نازی ها، اذعان داشت: همانگونه که اشغالگری در فرانسه منشاء درگیری های آن زمان بود، امروز نیز همین مسئله مطرح است. وقتی ما دلایل اصلی مشکلات را در نظر نگیریم، نمی توانیم راهکار مناسبی پیدا کنیم. ما بر این باور هستیم که این گفت وگوها باید به یافتن ریشه مشکلات سوق داده شود تا به سمت حل مسائل حرکت نماییم. ما شاهدیم در برخی گفت وگوها یک طرف انتظار دارد دیدگاهش به صورت کامل مورد قبول و محور تصمیم قرار گیرد اما این رویکرد هرگز در مراکز علمی به نتیجه نخواهد رسید.

رئیس جامعةالمصطفی در پایان اظهار امیدواری کرد این دیدار سرآغاز گفت وگوهای علمی در جهت حل مشکلات جهان و منطقه باشد و تاکید کرد: ما نیاز به فهم عمیق تری از مسائل مشترک داریم و باید با حسن نیت این مسیر را دنبال نماییم.

استقبال از تقویت ارتباطات علمی و دانشگاهی

سفیر پادشاهی بلژیک نیز با ابراز خرسندی از حضور در جامعةالمصطفی و دیدار با آیت الله دکتر عباسی، اظهار داشت: بلژیک به عنوان یک کشور اروپایی ارتباطات خوبی با جمهوری اسلامی ایران دارد و خوشحالیم که امروز فرصت سفر به قم و آشنایی با جامعةالمصطفی العالمیه را داشتیم.

آقای میشل مالهرب تقویت روابط علمی و دانشگاهی میان اروپا و به ویژه بلژیک با ایران را بسیار مفید دانست و گفت: ما از ایجاد ارتباط و دیالوگ میان جامعةالمصطفی با مراکز علمی بلژیک استقبال می نماییم و امیدواریم در آینده شاهد این روابط میان دانشگاه ها باشیم.

در ادامه فرستاده ویژه دولت بلژیک در خاورمیانه با تاکید بر جایگاه تاریخی و فرهنگی ایران در منطقه غرب آسیا، ایجاد دیالوگ و ارتباط با مراکز علمی را برای شناخت بهتر و گسترش همکاری های دوجانبه ضروری خواند.

هربرت کورمن با تاکید بر حق مردم فلسطین برای برخورداری از کشور مستقل، اظهار داشت: ما از این حق مردم فلسطین و همچنین حکم دادگاه بین المللی لاهه قویا حمایت می کنیم و معتقدیم باید درگیری ها که حتی بر کشورهای اروپایی نیز تاثیر مخرب داشته است، هرچه زودتر متوقف شود.

در پایان این دیدار مقرر گردید گفت وگوهای دوجانبه میان جامعةالمصطفی و سفارت پادشاهی بلژیک در جمهوری اسلامی ایران ادامه یابد.