رئیس جامعةالمصطفی با خوشامدگویی به اعضای این کمیته، اظهار داشت: با توجه به هدفی که از گذشته پیرامون افزایش همکاری و ارتباط میان حوزه های علمیه اهل بیتی مطرح بود، برگزاری این کنگره از اهمیت دو چندانی برخوردار است. امروز حوزه علمیه قم به جهت جایگاه خاص آن در جهان و جامعه پیروان اهل بیت، در شرایط ویژه ای قرار دارد که بخش عمده آن به برکت انقلاب اسلامی است.
وی با اشاره به نقش اساسی انقلاب اسلامی در بین المللی شدن حوزه علمیه قم، خاطرنشان کرد: در سالهای پیش از انقلاب با توجه به آمارهای موجود تنها چند صد طلبه غیرایرانی از حدود ده ملیت در حوزه علمیه قم حضور داشتند که مقایسه آن با حضور فعلی ده ها هزار طلبه بین المللی از بیش از ۱۳۰ ملیت در حوزه علمیه موضوعی ارزشمند است که البته مورد پسند برخی جریان ها و گروه ها نیست.
آیت الله دکتر عباسی رشد و توسعه همه حوزه های علمیه اهل بیتی را ضروری دانست و ادامه داد: توجه ما در تعامل و همکاری میان حوزه علمیه قم و نجف بیشتر باید ناظر به تاریخ معاصر این دو حوزه در یک قرن اخیر باشد. لذا در انتخاب افراد اثرگذار در دو حوزه علمیه باید این مقطع زمانی مدنظر باشد. دوره ای که ما شاهد دخالت و نفوذ بیگانگان در منطقه از سویی و از سوی دیگر نحوه ایستادگی و مبارزه علمای حوزه نسبت به این پدیده هستیم.
وی با تأکید بر لزوم مقبولیت و جایگاه رفیع علمایی که در کنگره امناء الرسل به آنان پرداخته میشود، یادآور شد: شخصیت ها و علمای برجسته دیگری نیز در حوزه علمیه زیست علمی داشته اند که از لحاظ مقبولیت علمی و تأثیرگذاری اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. بخشی از جایگاه حوزه علمیه قم مرهون این بزرگواران همچون مرحوم علامه طباطبایی و استاد آیت الله مصباح یزدی است و جا دارد در این کنگره مدنظر قرار گیرند.
رئیس جامعةالمصطفی پرداختن این کنگره به شخصیت علامه شهید سید حسن نصرالله را شایسته تقدیر خواند و ابراز داشت: هرچند بخش های مختلف به اشکال گوناگون به شخصیت این شهید مجاهد می پردازند اما ابعادی از شخصیت حوزوی ایشان وجود دارد که کمتر شناخته شده است و طرح این جنبه ها به ویژه در پیش نشست ها و تدوین مقالات در شرایط امروز اقدامی مهم به شمار می آيد.
وی با تأکید بر ضرورت برگزاری پیش نشست های علمی متنوع ویژه این کنگره بینالمللی، تصریح کرد: برگزاری این پیش نشست ها در فرهنگ سازی و افزایش جایگاه علمی کنگره اهمیت فراوانی دارد و جامعةالمصطفی و نمایندگی های آن در داخل و خارج از کشور آماده برگزاری این پیش نشستها هستند.
آیت الله دکتر عباسی در پایان با اشاره به آمادگی جامعةالمصطفی برای همکاری با کنگره امناء الرسل در زمینههای گوناگون، برای دست اندرکاران برگزاری این کنگره آرزوی توفیق کرد.
گفتنی است در ابتدای این دیدار حجت الاسلام والمسلمین اسکندری، دبیر کنگره امناء الرسل، به بیان گزارشی از این کنگره پرداخت و اظهار داشت: پس از یک سال پیگیری و جلسات و مکاتبات متعدد، چند شخصیت عالی رتبه از حوزه علمیه نجف و قم برای این کنگره انتخاب شدند که هر کدام از آنها از ویژگی خاصی بهره مند هستند. آیت الله شیخ حسین حلی از جهت فقهی از جایگاه بسیار رفیعی برخوردار است و شاگردان بزرگی مانند آیت الله العظمی سیستانی از محضر ایشان بهره مند بودند.
وی ادامه داد: آيت الله هبة الدین شهرستانی یک محقق نوآور و مبارز بود که در زمان تصدی جایگاه وزارت در عراق، نسبت به اخراج انگلیسی ها از این کشور اقدام کرد. ایشان همچنین از نگاه تقریبی بهره مند بود و دیدگاه ویژه ای نسبت به تحولات منطقه ای و بین المللی داشت.
دبیر کنگره امناء الرسل درباره سایر شخصیتهایی که در این کنگره به ایشان پرداخته خواهد شد، ابراز داشت: سید عبدالاعلی سبزواری به جهت جایگاه تفسیری ایشان، آقا بزرگ تهرانی با توجه به شأن علمی و کتاب شناسی، آيت الله صافی گلپایگانی به دلیل نگاه ارزشمند ایشان در مباحث مهدویت، علامه قرشی از نظر تألیفات نوآورانه و همچنین علامه شهید سید حسن نصرالله با توجه به جایگاه مبارزاتی و اجتماعی ایشان، مدنظر کنگره قرار گرفته اند.
حجت الاسلام والمسلمین اسکندری همچنین خاطرنشان کرد: یکی از تجربیات ما در کنگره گذشته که موضوع آن به آیت الله خرسان تعلق داشت، لزوم انعکاس جهانی مناسب این کنگره است که با توجه به جایگاه بین المللی جامعةالمصطفی امیدواریم از همکاری این نهاد علمی و بین المللی بهره مند باشیم. شناخت الگوهای علمی و اجتماعی برای عموم به ویژه طلاب و فضلای جوان ما بسیار مفید خواهد بود.
در ادامه این نشست که با حضور جمعی از معاونان و مدیران المصطفی و مسئولان کمیته برگزاری کنگره امناء الرسل برگزار گردید، دو طرف پیرامون زمینههای همکاری و فعالیت های لازم جهت دستیابی این کنگره به اهداف خود به گفت وگو پرداختند.
Δ