حجت الاسلام کرباسی در ابتدای این نشست علمی که با استقبال پرشور طلاب، مواجه شد، به فیلترینگ حبابی یا نامرئی اشاره کرده و اظهار داشت: اینستاگرام کاربرانشان را فیلترینگ حبابی میکند؛ به این معنا: فرض کنید من نوعی کاربر با دوستان و همفکرانمان داخل یک اتاق شیشهای هستیم فکر میکنیم که دیگران مارا میبینند و صدایمان را میشنوند، در حالی که فرضیه کاملاً اشتباه است و ما از طرف مدیران اینستاگران فیلتر شدیم و دیگران صدایمان و پیاممان را به درستی دریافت نمیکنند. البته این یک قانون کلی و غالبی است که شامل همه کاربران میشود.
وی در ادامه، به زمینهها و نشانههای فیلترینگ اشاره کرد و گفت: گوگل در ظاهر صفحات دیگران را نشان میدهد و چیزی را که کاربر درخواست میکند، گوگل درخواستهایشان را دسته بندی میکند آنهای که درخواست بیشتری دارند در ردیف اول قرار میدهد به ترتیب اولویت موضوعات درخواست شده را در ردیفهای بعدی جای میدهند. مثلاً وقتی عاشورای فارسی را کاربران سرج کنند یکسری پوستر و عکسهای مربوط به عاشورا میآورند. همین عاشورا را اگر به انگلیسی از گوگل درخواست کنند فیلم و عکسهای قمه زنی را نشان میدهد. تأمل در این زمینه مارا به این وادی هدایت میکند که مدیران گوگل (تِرِن تویتر) هستند که برای ما تصمیم میگیرند در حالی که ما از آن غافل هستیم.
بخش دوم صحبت های حجت الاسلام کرباسی، پیرامون شبکه ملی اطلاعات و لزوم وجود آنها در کشور ها بود. وی با بیان این که شبکه ملی اطلاعات؛ در ایران حدود ۶۰ راه اندازی شده، به شهروندان خدمات ارائه میکند. اظهار داشت: در صورت نبود شبکه ملی اطلاعات درخواست خرید اینترنت اول به «ICP» ذخیره میشود. بعد او به «گِیت وِی Geit vi» میفرستد. از این مرحله که عبور کند در خواست بهدست «کشورهای واسطه» میرسد که آنها سر انجام به کشور «آمریکا»- که مدیران اصلی هستند- منتقل میکنند. مدیران ارشد؛ بعد از تصمیمگیری و ذخیره سازی دوباره همین مسیر را برگشت میکند تا بهدست مشتری برسد.
وی با بیان این که این روش معایب مختلفی دارد، خاطرنشان ساخت: کاربر باید هزینهای هنگفتی پرداخت کند و این هزینه به کل واسطهها تقسیم میشود.
در صورتی که اگر کشوری شبکه ملی داشته باشند نه این مراحل را طی میکنند و نه معایب که برای آنها شمردیم را دارند. هرکاربری که از شبکه ملی کشورشان درخواست خرید اینترنت را بکنند با هزینهی بسیارپایین با امنیت بالا از شبکههای اجتماعی ملی آپلوت میکنند. به همین جهت است که کشورهای دارنده شبکه ملی اطلاعات هرازگاهی با مدیران دسته اول اینترنت مذاکره میکنند تا اینترنت را بدون مشکل از شبکههای ملی ارائه دهند که رکن اساسی هر شبکه ملی ایجاد پهنای شبکه اجتماعی و موتورهای جستوجوگر است.
Δ