آیت الله رمضانی در اسلام دو اصل ایجابی و سلبی را حائز اهمیت دانست و گفت: اصل ایجابی نخست کرامت انسانی است که برخلاف آنچه در غرب امری واکنشی است، نگاه اسلام در حوزه کرامت، کنشی و در تمام ابعاد است. دومین اصل در حوزه تحولات ایجابی نیز عدالت است که امری فطری به شمار می آید.
دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(علیهم السلام) ظلم و پذیرش ظلم را دو اصل سلبی در اسلام برشمرد و افزود: تبیین درست، عمیق و جامع این مفاهیم، پاسخگویی به پرسش های بشر و رفع شبهات را می طلبد که امروز از وظایف علمای دین و حوزه های علمیه به شمار می آید.
آیت الله رمضانی ادامه داد: در تاریخ دو نوع مواجهه با دین را شاهد بودیم. نخست مواجهه حذفی که پس از رنسانس رخ داد و عقل وحیانی کنار گذاشته شد. در حاکمیت اتحادیه جماهیر شوروی، هفتاد سال تلاش برای حذف دین صورت گرفت. دومین نوع مواجهه نیز تلاش برای محدود کردن دین است که امروز نیز در جوامع غربی قابل مشاهده است.
وی خاطرنشان کرد: با این وجود، نگاه فراگیر نسبت به معنویت و اسلام به ویژه در فضای آکادمیک رشد کرده است و شاهد بازتعریف نسبت به حوزه دین در مجامع علمی و دانشگاهی غرب هستیم. امروز مسلمانان بهترین فرصت را پس از انقلاب اسلامی یافته اند تا معادلات معرفتی جهان را رقم زنند. اسلام با معرفی یک نظام جهانی توانسته است در برابر نظام سلطه و استکبار ایستادگی نماید. این فرصت در هیچ زمانی از تاریخ به این شکل وجود نداشته است و باید از این فرصت طلایی و بین المللی بهره برداری نمود.
آیت الله رمضانی معرفی صحیح اسلام با یک ادبیات جهانی و انسانی را امری ضروری خواند و تاکید کرد: امروز غرب از لحاظ محتوایی با بحران مواجه است. تلاش دنیای استکبار در حوزه اقتصادی موجب شده است نود درصد ثروت دنیا در اختیار کمتر از ده درصد جمعیت جهان باشد و نزدیک به دو میلیارد انسان از سوء تغذیه رنج ببرند.
دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(علیهم السلام) در ادامه تصریح کرد: حال که شرایط مسلمانان و قدرت اسلام در دنیا روز به روز در حال جلوه و ظهور بیشتر است، یقینا با تحریفات جدی مواجه هستیم. برخی اسلام لیبرال را مطرح می کنند و برخی روشنفکران نیز بحث اسلام رحمانی را به شکلی بیان می کنند که فرهنگ مقاومت و ایستادگی در برابر ظالمان به حاشیه برده شود و عده ای دیگر هم با ارائه اسلام تکفیری به تحریف اسلام می پردازند. حوزه علمیه باید دانش آموختگان خود را به گونه ای تربیت نمایند که بتوانند اسلام جامع و عمیق را به دنیای امروز بشری معرفی نمایند.
آیت الله رمضانی در پایان با تاکید بر ضرورت توجه جدی به موضوع فقه امت ساز و اسلام تمدن ساز در پیام مقام معظم رهبری به این همایش، اظهار داشت: امروز این فرصت ویژه به حوزه های علمیه به عنوان امنای اسلام سپرده شده است و انشالله در آینده فاتح بزرگ میدان های فکری و معرفتی و جهانی خواهیم بود.
Δ