استاد اخلاق در این درس ضمن تبریک هفته گرامیداشت مقام معلم به تشریح مفاهیم آیه شریفه هشتم از سوره مؤمنون پرداخت و اظهار داشت: خداوند متعال در این آیه یکی از مهمترین بایسته های رفتاری مومنان در جامعه ی اسلامی را معرفی نموده و می فرماید : مومنان کسانی هستند که امانت ها و پیمان های خود را رعایت می کنند”وَالَّذِينَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ”.
حجت الاسلام و المسلمین رهنما تصریح کرد: نخستین گام برای نیل به مقاصد عالیه مطرح شده در این آیه ، توجه به مفاهیم و مدالیل این آیه است و آن هم توجه به دو اصل امانتداری و وفای به عهد و پیمان است.
رئیس مدرسه عالی خواهران در ادامه و در تشریح حقیقت امانتداری ابراز داشت : امانت منحصر در اشیاء نیست بلکه متعلمین نیز امانت و ودیعه نزد ما معلمین بشمار می روند و ما نسبت به آنان در دو عرصه تعلیم و تربیت مسئولیت داریم.
معاون آموزش نمایندگی گلستان افزود: اصلاح و تربیت در واقع بهینه سازی بعد خُلقی انسان است که بر خلاف بعد خلقی انسان تغییر پذیر و در حیطه اختیار انسان است و معلمین و مربیان و اساتید در این زمینه نقش بی بدیلی دارند.
حجت الاسلام و المسلمین رهنما در خصوص امانتداری خاطرنشان کرد: از امام صادق عليه السلام مروی است که فرمودند: ببين على عليه السلام به سبب چه چيز آن منزلت را نزد پيامبر خدا صلى الله عليه و آله پيدا كرد، همان را پيروى كن. او، در حقيقت، با راستگويى و امانتدارى ، آن مقام و منزلت را نزد پيامبر خدا صلى الله عليه و آله يافت.( انْظُرْ ما بَلغَ بهِ عليٌّ عليه السلام عندَ رسولِ اللّه ِ صلى الله عليه و آله ، فإنَّ عليّا عليه السلام إنّما بَلغَ ما بَلغَ بهِ عندَ رسولِ اللّه ِ صلى الله عليه و آله بصِدقِ الحديثِ و أداءِ الأمانةِ)
وی افزود : خدای متعال جان آدمی را بعنوان امانت به انسان ارزانی داشته و در آخر از او باز می ستاند لذاست که در روایات می خوانیم: القلبُ حَرَمُ اللّه ِ ، فلا تُسْكِنْ حَرَمَ اللّه ِ غَيرَ اللّه ِ . (دل حرم خداست، پس، جز خدا را در حرم خدا مَنِشان!)
حجت الاسلام و المسلمین رهنما در بیان مصادیق امانتداری به امام على عليه السلام اشاره نمود که براى كارگزاران اش نوشت: قلم هاى خود را نازك كنيد و سطرها را نزديك به هم گيريد و زيادتى كلمات را حذف كنيد و مقاصد و منظورها را در نظر بگيريد! بر حذر مى دارم شما را از پرحرفى و پر نويسى؛ زيرا، اموال مسلمانان نمى تواند اين گونه خسارت ها را تحمل كند.( أدِقُّوا أقْلامَكُمْ وَ قارِبُوا بَيْنَ سُطوركُمْ وَ أحْذِفُوا عَنّي فُضُولَكُمْ وَ اقْصِدُوا قَصْدَ الْمَعاني، وَ إيّاكُمْ وَالإكْثار؛ فَإنَّ أمْوالُ الْمُسْلِمينَ لا تَحْتَمِلُ الاْءضْرَارَ.)
وی در ادامه در خصوص ضرورت رعایت امانت از نگاه روایات ابراز داشت: امام على عليه السلام می فرماید :قسم ياد مى كنم كه پيامبر خدا ساعتى پيش از وفات خود، سه بار به من فرمود: ابا الحسن! امانت را، كم باشد يا زياد، به صاحب آن، نيك باشد يا بد، برگردان، اگر چه [آن امانت ]نخ و سوزن باشد. (اُقسِمُ لَسَمِعتُ رسولَ اللّه ِ صلى الله عليه و آله يقولُ لي قبلَ وفاتِه بساعةٍ ، مِرارا ثَلاثا : يا أبا الحسنِ ، أدِّ الأمانةَ إلَى البَرِّ و الفاجرِ فيما قَلَّ و جَلَّ ، حتّى في الخَيطِ و المِخْيَطِ)
Δ