رئیس جامعةالمصطفی در این دیدار با خوش آمدگویی به فراگیران حاضر در جلسه و تقدیر از دست اندرکاران برگزاری این دوره، فرارسیدن دهه کرامت را تبریک گفت و خاطرنشان کرد: خدا را شاکریم که علاوه بر روابط برادرانه و صمیمانه حاکم میان دو کشور، ارتباط میان دو حوزه علمیه قم و نجف نیز امروز در اوج خود قرار دارد.
وی ادامه داد: حوزه علمیه نجف، میراث دار حوزه علمیه کهن کوفه و حوزه علمیه قم نیز استمرار حوزه کهن قم از دوره اشعریون است و این دو حوزه علمیه، هر دو از مکاتب اصیل تاریخ حوزه به شمار می آیند. این ایام مصادف با یکصدمین سالگرد بازتاسیس حوزه علمیه قم توسط آیتﷲ شیخ عبدالکریم حائری است و مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) به همین مناسبت پیامی صادر خواهند نمود که می تواند راهگشای حرکت آینده حوزه های علمیه به ویژه حوزه علمیه قم و نجف باشد.
رئیس جامعةالمصطفی با تاکید بر تحولات عمیق حوزه علمیه قم طی یکصد سال اخیر به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار داشت: یکی از تحولات چشمگیری که در چهار دهه اخیر اتفاق افتاده است، گسترش بین المللی حوزه و حضور چشمگیر در سطح جهانی است. حوزه های علمیه همواره محل گرد آمدن علاقه مندان به معارف اسلامی از سراسر جهان بوده اند و پیش از انقلاب نیز چند صد طلبه از حدود دوازده ملیت در حوزه علمیه قم حضور داشتند؛ اما امروز ده ها هزار طلبه از بیش از ۱۳۰ کشور در جامعةالمصطفی مشغول به تحصیل هستند که یک تحول شگرف در تاریخ حوزه های علمیه به شمار می آید.
وی توجه به سایر رشته های علوم اسلامی در کنار فقه و اصول را یکی دیگر از تحولات مشهود در حوزه علمیه قم و جامعةالمصطفی دانست و تصریح کرد: پس از انقلاب اسلامی در حوزه علمیه قم و جامعةالمصطفی، رشته های متنوع علوم اسلامی از جمله تفسیر، تاریخ، فلسفه و کلام با گرایش های مختلف تأسیس گردید و رشته های علوم انسانی با نگاه حوزوی و اسلامی رواج یافته است. مرحوم آیت الله مصباح یزدی نقش اساسی در راه اندازی این رشته ها داشت و امروز در بسیاری از مراکز حوزوی قم این رشته ها دنبال می گردد.
آیت الله دکتر عباسی رشته های ارائه شده در جامعةالمصطفی را در شش محور فقه و اصول، قرآن و حدیث، حکمت و ادیان، تاریخ و سیره، علوم انسانی و رشته های زبان، ادبیات و فرهنگ شناسی قابل دسته بندی دانست که در ذیل هر محور، رشته ها و گرایش های تخصصی و متنوع مورد نیاز جوامع طراحی و ارائه می شود.
وی یکی از تحولات اساسی حوزه علمیه را حضور چشمگیر و اثرگذار در تحولات اجتماعی برشمرد و اظهار داشت: در یکصد سال اخیر، حوزه های علمیه در ایران و عراق، نقش مهمی در تحولات اجتماعی داشتند. در این سال ها حضور علما و شخصیت های حوزه نجف در برخی تحولات کشور عراق را شاهد بودیم و انقلاب اسلامی ایران نیز مهم ترین مرحله اثرگذاری اجتماعی روحانیت به رهبری امام خمینی(قدس سره) بود که حوزه های علمیه را وارد متن جامعه نمود.
رئیس جامعةالمصطفی، دشمنی نظام استکباری با حوزه های علمیه، علما و انقلاب اسلامی را عمدتا به دلیل همین نقش اجتماعی دانست و اذعان داشت: اثرگذاری حوزه های علمیه در اداره جوامع مسئله ای است که برای نظام سلطه قابل پذیرش نیست. هرچند قدرت های سلطه گر دوست دارند بر سیاست و اقتصاد ما نیز حاکم باشند، اما بیش از همه، آنان از مواجهه تمدنی با ما احساس نگرانی می کنند. انقلاب اسلامی و حوزه های علمیه اهل بیتی امروز پرچمدار یک گفتمان تمدنی در عالم هستند و مشکل دنیای استکبار با حوزه های علمیه نیز از همین نقطه است.
وی منطقه غرب آسیا را مهمترین محل درگیری تمدنی میان گفتمان اسلام و نظام سلطه خواند و تاکید کرد: امروز شاهدیم تمدن مادی با تمام وجود از پادگان نظامی خود در قلب جهان اسلام و هر جنایتی که این غده سرطانی مرتکب می شود، حمایت بی چون و چرا می کند تا جایی که نخست وزیر رژیم جعلی صهیونیستی در یک سال گذشته چندین بار اعلام کرد این رژیم در حال دفاع از تمدن استعماری غرب در برابر تمدن اسلامی است. شما به عنوان علمای حوزه های علمیه، پرچمدار یک تمدن و گفتمان جدید در عالم هستید و آنها با این تمدن و این گفتمان مشکل دارند.
آیت الله دکتر عباسی این تقابل تمدنی را مسئله مشترک میان حوزه های علمیه جهان اسلام به ویژه حوزه های مکتب اهل بیت(علیهم السلام) برشمرد و تصریح کرد: بر اساس وعده های قطعی الهی، این اندیشه و گفتمان به پیروزی نهایی دست خواهد یافت و آینده جهان به شما تعلق خواهد داشت و ان شاء الله وقوع تام و تمام آن با ظهور حضرت ولی عصر(عجل الله فرجه) همراه خواهد بود.
Δ