آیت الله قمی در همایش یکصدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم:

رویکرد بین المللی جزئی از هویت حوزه علمیه است

آیت الله قمی در همایش بین المللی یکصدمین سالگشت بازتاسیس حوزه های علمیه، تلاش برای تحقق جهانی ارزش های معنوی و تبلیغ در عرصه جهانی را بخشی از هویت حوزه های علمیه خواند.

معاون بین الملل دفتر مقام معظم رهبری، با تقدیر از حضور شخصیت های برجسته از سراسر جهان در این همایش فرهنگی، معنوی، تاریخی و تمدن ساز، اظهار داشت: امروز حضور بین المللی علما و فضلای حوزه چشمگیر است. حضور تبلیغی هزاران نفر از دانش آموختگان حوزه های عملیه، فعالیت حوزوی حدود ۵۰ هزار نفر از علما، طلاب و فضلا در خارج از کشور ، راه اندازی مراکز فرهنگی متعدد در گوشه و کنار جهان و ایفای نقش در گفت وگوی ادیان و تقریب مذاهب، از برکات بین المللی حوزه علمیه است که ریشه در سه ویژگی جامعیت، خاتمیت و عام بودن اسلام عزیز دارد.

عضو مجلس خبرگان رهبری رویکرد بین المللی را امری ذاتی برای حوزه های علمیه خواند و گفت: اگر حوزه این رویکرد معنوی بین المللی را نداشته باشد، از رسالت خود دور شده است. اگر حوزه ای از این اکسیژن محروم باشد، نمی تواند به حیات خود ادامه دهد. از سوی دیگر، این هویت و ذات بین المللی، بیانگر آن است که این رویکرد باید در تمام ابعاد حوزه مدنظر باشد.

وی با تاکید بر ضرورت قابل عرضه بودن تمام فعالیت های علمی، فرهنگی و تبلیغی طلاب در عرصه بین الملل، تصریح کرد: بزرگان تاریخ حوزه علمیه تلاش فراوانی برای بین المللی سازی حوزه داشتند که متاسفانه نتوانستند به توفیق زیادی دست یابند. بی شک موفق ترین شخصیت حوزوی در این فضا، امام خمینی(قدس سره) بود که با تربیت شاگردانی مانند آیت الله شهید مطهری، تاثیر شگرفی در رویکرد بین المللی حوزه علمیه داشت. در دوره جنگ ایران و صدام، تمام شرق و غرب در برابر ایران اسلامی صف آرایی کردند. زیرا ایران اسلامی از طرفی در برابر اردوگاه لیبرالیسم با شعار آزادی و از طرف دیگر در برابر کمونیسیم با شعار عدالت ایستاد و با طرح شعار کرامت اسلامی، علاوه بر آزادی و عدالت، پیام معنویت را نیز به جهان مخابره نمود.

آیت الله قمی، رویکرد انسانی و جهانی را جزء هویت همه طلاب و مبلغان دینی دانست و یادآور شد: برای حضور موثر در عرصه بین الملل، تعیین هوشمندانه هدف حضور ضرورت دارد. به تعبیر رهبر انقلاب، در هر کار فرهنگی اولین گام تعیین هدف است و بعد گفتمان سازی، نهادسازی و جامعه سازی مطرح می شود. تحلیل از وضعیت کنونی در عرصه بین الملل و آینده پژوهی با شواهد و قرائن مورد نیاز یک ضرورت حتمی است.

وی ادامه داد: در حال حاضر چهار پنجم از مردم دنیا هویت خویش را با دین خود تعریف می نمایند و علیرغم تلاش های صورت گرفته برای بیرون راندن دین از زندگی مردم، افزایش جهانی گرایش به دین را شاهد هستیم. پیروان ادیان به ویژه اسلام در حال افزایش هستند بنابراین حضور دین در عرصه بین الملل باید با افتخار و سرافرازانه باشد و نباید رویکرد تدافعی و منفعلانه داشته باشیم. امروز با ملت هایی در دنیا مواجه هستیم که احساس افسردگی و تنهایی می نمایند و تنها چیزی که می تواند این معضلات را از بین ببرد، معنویت و دین است.

عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به آمار بالای نرخ افسردگی و خودکشی در کشورهای غیرمذهبی، تصریح کرد: امروز در شرایطی هستیم که بشر احساس می کند تمدن غربی نتوانسته است برای او آرامش فراهم آورد و به الکل و مواد مخدر پناه برده اند. تنها روزنه نجات بشریت، دین و معنویت است و این حقیقت، حضور سرافرازانه دین در عرصه بین الملل را می طلبد.

آیت الله قمی افزود: حضور بین المللی حوزه برای دفاع از ارزش های الهی و معنوی به معنای دعوای میان دو فرهنگ نیست؛ بلکه درگیری میان فرهنگ و بی فرهنگی است. لیبرالیسم که به دنبال جلوگیری از رشد مردم است را نمی توان یک فرهنگ نامید. صهیونیسم جنایتکار نیز که بویی از فرهنگ نبرده است و تقابل ما با آن، رویارویی فرهنگ و توحش است.

وی با تاکید بر لزوم توجه بیشتر حوزه علمیه به مسائل زیست انسانی، اذعان داشت: همانگونه که رهبر معظم انقلاب در پیام خود فرمودند، علوم حوزوی باید امتداد اجتماعی داشته باشند. حل مشکل فقدان کرامت و آزادی، از خود بیگانگی و درد و رنج انسان ها و سایر مسائلی که به شدت مورد نیاز بشریت است، انشالله باید با تبیین لازم و متناسب انجام شود. ما برای تبلیغ معارف اسلامی به دنبال حذف فرهنگ های بومی و ملی نیستیم. فرهنگ اسلامی می تواند با وجود فرهنگ ملی کشورها حضور داشته باشد و برخلاف فرهنگ جهانی سازی که به دنبال یکسان کردن فرهنگ هاست، اسلام تنوع فرهنگی را در چهارچوب ارزش های معنوی و الهی می پذیرد.

معاون بین الملل دفتر مقام معظم رهبری، تبلیغ در عرصه بین الملل و تلاش برای تحقق ارزش ها را بدون پرداخت هزینه ممکن ندانست و گفت: به تعبیر شهید سیدحسن نصرالله، ما افتخار می کنیم از مکتبی هستیم که پیامبر، امامان و رهبران آن شهید شدند و شهادت جزئی از مکتب ماست. تلاش برای تبلیغ مسائل دینی باید با آمادگی تحمل سختی ها و رنج ها همراه باشد. آنچه در برخی شهرها و کشورهای غربی می بینیم که مراکز اسلامی را تعطیل می نمایند، امری طبیعی و سابقه دار است زیرا این مراکز از ارزش های انسانی و معنوی دفاع می کنند و مطمئن هستیم این راه به هر شکل ادامه خواهد یافت.

آیت الله قمی در پایان با تاکید بر نقش عوامل ماوراء الطبیعه در تعیین مسیر تاریخ جوامع، یادآور شد: بسیاری مواقع خواست و اراده الهی تغییر دهنده سرنوشت بشریت بوده است. مبلغان ما نیز می دانند نباید تنها به امور مادی توجه نمایند و امر ملکوتی حضور جدی در تعیین حوادث دارد. فرهنگ بین الملل امروز ما نیازمند مبلغانی است که ریشه در فرهنگ مقاومت داشته باشند و انشالله شاهد روزی خواهیم بود که فرایند بازگشت بشریت به فرهنگ های والای انسانی به حدی خواهد بود که موجب سرافرازی روزافزون ما باشد.